
Kavčič:"Zvezdice ne dobiš čez noč"
Slovenija
05.09.2022
Kuharski mojster Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu, ki domuje na Dvorcu Zemono, je predaval na vinskem sejmu Vinske vizije Odprtega Balkana, ki je od 1.do 4.septembra potekal v Beogradu.
Med drugim je povedal, da na svetu zagotovo ni chefa, ki si ne bi želel Michelinove zvezdice.
Pred zavidljivim številom poslušalcev je "chef" Tomaž Kavčič, ki se ponaša z eno Michelinovo zvezdico, poudaril, da so vse nagrade in priznanja sad dolgoletnega truda. Poudaril je, da slovenski kuharski mojstri, predvsem tisti, ki so tudi v tujini prepoznavni in uveljavljeni, že dolgo vedo, da pri nas ne zaostajamo niti za lastniki Michelinovih zvezdic tako iz bližnjih kot tudi najbolj oddaljenih krajev.
Pri prvi izdaji slovenskega Michelinovega vodnika je posebej pohvalil vlogo države in poudaril, da morajo zato zvezdice ostati slovenske in pripomoči k dvigu dodane vrednosti domačega gostinstva in širše turizma. "Moram priznati, da so mi po krizi, ki jo je povzročil koronavirus, ponudili kavarne in restavracije v Italiji, tudi v najbolj svetovno turistično prepoznavnih krajih. Kot lastnik Michelinove zvezdice bi tam veliko lažje zagnal podjetje, a na kaj takega niti ne pomislim. To bi bila po svoje izdaja, kajti moja Michelinova zvezdica mora ostati slovenska in mora prispevati k slovenskemu turizmu," je povedal.
Na predavanju, ki se ga je udeležilo visoko število gostov, je poudaril, da pozdravlja idejo odprtega Balkana, saj verjame, da smo skupaj močnejši. Povedal pa je tudi simpatično zgodbo o tem, kako je nastalo ime njegovega gina: "Ob enih zjutraj, ko malo popijem, ne pustim ljudem govoriti in se opravičim prijateljem, saj začnem s svojim monologom. Prijatelj mi je v tistem trenutku, dejal: 'Tukaj je tvoje ime, Monologue'."
Na dogodku "Vinska vizija odprtega Balkana" od 1.do 4.septembra je sodelovalo približno 400 razstavljavcev in vinarjev iz 22 držav.

