V Novem mestu 300. izvedba Odprte kuhne, praznično že danes v Ljubljani
Slovenija
26.08.2022
To soboto, 27. avgusta, bo Odprta kuhna na gostovanju v Novem mestu obeležila pomemben mejnik, in sicer že 300. izvedbo te priljubljene kulinarične tržnice.
Mavrica okusov bo obiskovalce med 11. in 21. uro vabila na Glavnem trgu, praznično razpoloženje pa je zavladalo že danes na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, kjer petkovo druženje poteka od 10. do 22. ure.
Odprta kuhna letos praznuje na polno, saj se je konec marca začela njena jubilejna deseta sezona, v Novem mestu pa bodo to soboto praznovali že 300. izvedbo kulinarične tržnice, ki se je z leti uveljavila kot najpomembnejši kulinarični dogodek v državi.
"Veseli me, da bomo to okroglo številko obeležili v Novem mestu, saj gostovanja predstavljajo izjemno pomemben del naše misije. Če želimo delovati kot generator sprememb na kulinarični sceni, spreminjati dojemanje kulinarike in gostincem omogočati, da se predstavijo čim večjemu številu ljudi, je pomembno, da tega ne počnemo le v prestolnici, temveč tudi drugod po državi. Ponosen sem, da smo v ljudeh uspeli zanetiti radovednost in premakniti meje v načinu doživljanja hrane in uživanja v njej. Če nas hrana povezuje doma, zakaj nas ne bi še na ulici, v mestu, v skupnosti? To potrebujemo – bolj kot kdajkoli prej," meni Lior Kochavy, soustanovitelj Odprte kuhne, ki je postala tudi ključen del družabnega življenja, privlačna turistična znamenitost in nenazadnje definirala trajnostno organizacijo velikih javnih dogodkov.
Ljubljanske posebnosti: ostrige, unikatna keramika in muzika
Današnjo Odprto kuhno v Ljubljani je vredno obiskati, saj se obeta nekaj novosti, nekaj poslastic, ki jih tam ne najdemo vsak teden, nekateri priljubljeni ponudniki pa se končno spet vračajo s poletnih oddihov. Čisto po praznično se bomo lahko razvajali z ostrigami iz Ateljeja in Chandon Garden Spritzem pri Merit Showroom, si končno spet privoščili legendarna pražena jetrca pri Mihovčevih ali poskusili kakšno novost – denimo bovške krafe ali domače njoke z znamenitim tolmincem iz Čadrga pri stojnici WB - Tavarneta. Svojo ponudbo bo obogatil tudi stari znanec Dnevni bar Pr’ Martinet, ki bo na dodatni stojnici predstavil meso izpod peke. Brez cukrov in daril ob praznikih seveda ne gre, zato se po poletnem premoru vračajo punce iz Bon Bon Čokoladni atelje, za lepim darilom zase ali za koga nam dragega pa bomo lahko pobrskali pri stojnici Daša’s Pottery, ki se s svojo čudovito keramiko Odprti kuhni pridruži nekajkrat letno. Da bo zabava res prava, bo tu še DJ Udo Brenner, ki bo z naborom retro funky muzike od popoldanskih ur naprej skrbel, da se bomo ob zobanju tudi zibali.
V Novem mestu novosti iz vse Slovenije
Pestro bo seveda tudi v Novem mestu, kjer Odprto kuhno prirejajo v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto. Na Glavnem trgu bo k užitkom vabilo 25 ponudnikov, med njimi tudi štirje, ki se na Odprti kuhni v tem mestu še niso predstavili. S Koroške se bo pripeljala ekipa Punkt Kotlje, ki bo navdušila s sočnimi stejk sendviči, iz Goriških Brd pa ekipa WB - Tavarneta s čisto pravimi bovškimi krafi, kobariškimi štruklji in domačimi njokci. Ljubljanski bistro Birdie Foodielab bo predstavil svoj veliki ulični hit – smash burgerje, pri katerih polpeto pripravijo s posebno tehniko stiskanja, za sladico pa bodo obiskovalci lahko zavili k domačinki Maji Kumelj in se na stojnici Pie Shopa posladkali z njenimi domačimi pitami.
Nekaj statistike
Danes na Pogačarjevem trgu potekala 229. redna ljubljanska Odprta kuhna oziroma 299. izvedba Odprte kuhne nasploh. Štirikrat je ta dogodek spremljal druge prireditve v Ljubljani, denimo European Food Summit ali Evropski teden mobilnosti, projekt pa je od leta 2014 dalje gostoval tudi v sedmih drugih mestih po Sloveniji – v Celju, Kopru, Novi Gorici, na Ptuju, v Novem mestu, Vipavi in Slovenj Gradcu. Doslej je ekipa izpeljala kar 70 gostovanj, sobotno gostovanje v Novem mestu bo 71. po vrsti.
Na prvo gostovanje se je Odprta kuhna odpravila leta 2014, in sicer v Slovenj Gradec, kjer je ponovno gostovala lani. Letošnje pomladno gostovanje na Koroškem je odplaknil dež, jesensko pa je napovedano za 10. september.
V dosedanjih devetih sezonah je na Odprti kuhni sodelovalo več kot 300 ponudnikov iz vse države, ki so obiskovalcem ponudili več kot 1200 različnih jedi in prodali več kot 4 milijone porcij.
