Po sezonskih delavcih najbolj povprašujejo gostinci

Slovenija

12.06.2022

Delodajalci že aktivno iščejo sezonske delavce. Po podatkih portala MojeDelo.com se jih največ išče v gostinstvu, in sicer je bilo od 1. maja do danes objavljenih 368 oglasov za kuharje in natakarje, med njimi 16 oglasov za šefa kuhinje.  

Na portalu je trenutno 5069 oglasov za delo, s čimer je ponudba rekordno prehitela povpraševanje, ugotavljajo.

Kuharji in natakarji so po besedah vodje marketinga na MojeDelo.com Nike Rakonjac v tem obdobju leta najbolj iskani poklici. Veliko povpraševanje je tudi po pomočnikih v kuhinji, sobaricah in receptorjih, podjetja pa iščejo tudi turistične delavce, delilce hrane in picopeke, izhaja iz podatkov spletnega portala.

Kot ugotavljajo, so vsak dan objavljeni novi oglasi za sezonska dela, vse več pa je tudi povpraševanja po delu študentov. "Med sezonskimi deli je tudi nekaj študentskih del, med njimi prav tako prevladujejo dela v turizmu, tako študenti na našem portalu lahko dobijo delo reševalca iz vode, hostese, barista, čistilca in podobna dela v sezoni," je povedala Rakonjčeva, sicer vodja marketinga pri MojeDelo.com.

Med zanimivimi oglasi so naleteli še na iskanje pomoči v floristični proizvodnji v Avstriji.

Deležniki v turizmu in gostinstvu sicer glasno opozarjajo na veliko pomanjkanje kadra pred pričetkom poletne sezone.

Direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo je za STA nedavno pojasnil, da se obsežno število zaposlenih, ki so se v epidemiji covida-19 prezaposlili v druge gospodarske dejavnosti, ni vrnilo. Po grobih ocenah naj bi v letošnji poletni sezoni primanjkovalo med 15 in 20 odstotkov zaposlenih, je dejal. Delodajalci po njegovih besedah vrzel zapolnjujejo tudi z zaposlovanjem tujcev, a je tudi to bolj zahtevno kot pred leti. Za poletno sezono v Avstriji napovedujejo 50 odstotkov zaposlenih v turizmu iz drugih držav, v Švici na primer 44 odstotkov, je popisal stanje.

Generalna sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Breda Črnčec pa je za STA opozorila, da se zaradi podpovprečnih plač, zahtevnih delovnih pogojev in sezonskega značaja panoga sooča z odlivom kadrov v druge dejavnosti in tujino ter da vpis mladih v gostinsko turistična izobraževanja stagnira. Kot je pojasnila, je že v lanskem letu primanjkovalo okoli 10.000 delavcev, v letošnjem letu pa je po njeni oceni ta številka zagotovo že bistveno višja.