
Nadgradnja mobilne aplikacije VešKajJeš (s podatki o dodanih sladilih)
Slovenija
10.11.2021
Na današnji novinarski konferenci Inštituta za nutricionstiko je bila predstavljena nadgradnja mobilne aplikacije VešKajJeš, ki sedaj zajema tudi predstavitev podatkov o dodanih sladilih.
Obenem so bili na dogodku predstavljeni tudi rezultati najnovejše raziskave Inštituta za nutricionistiko o dodajanju sladil v brezalkoholne pijače v Sloveniji v zadnjih letih, ki kažejo na izrazito povečanje njihove uporabe. V aplikaciji VešKajJeš že več kot 1000 izdelkov s sladili – ti kljub zmanjšani energijski vrednosti niso optimalna izbira.
Trend dodajanja sladil v živila, predvsem v brezalkoholne pijače, v zadnjih letih strmo narašča. Najdemo jih lahko v mnogih izdelkih, ne le v pijačah in sladicah, temveč tudi v mlečnih izdelkih, žvečilnih gumijih in zobnih pastah ali vloženi rdeči pesi! V nedavni raziskavi so na Inštitutu za nutricionistiko pregledali sestavo brezalkoholnih pijač na slovenskem trgu in ugotovili, da se je med letoma 2017 in 2019 delež razpoložljivih brezalkoholnih pijač s sladili povečal za 17 %, do leta 2020 pa že kar za 53 %. Takšen trend potrjujejo tudi podatki o prodaji.
Potrošniki tako lahko na živilih, predvsem brezalkoholnih pijačah, vse pogosteje opazijo oznake, kot so "brez dodanega sladkorja", "zmanjšana energijska vrednost". A pogosto šele podrobnejši pogled na označbo razkrije, da so živilu namesto sladkorja dodana sladila.



