SLO bocni levo
SLO bocni desno

Petek trinajsti je sijal v soju iskrivih mehurčkov

Slovenija

19.05.2022

Petek trinajsti je bil v Ljubljani drugačen, saj je sijal v soju iskrivih mehurčkov Salona penečih vin Ljubljana. Osma epizoda salona se je odvila v družbi dvajsetih peničarjev, dobrih dvesto obiskovalcev in preko 70 penečih viv na najlepšem ljubljanskem vrtu, na Vrtu Lili Novy in v vrhunski restavraciji Pen Kluba.   

Ob koncu lanskega leta so organizatorji kljub neugodnim epidemiološkim razmeram, uspeli organizirati ocenjevanje mreže Salon of Sparkling Wines za leto 2022.
 
Upali so, da bodo oba salona lahko organzirali v tradicionalnih terminih – na začetku leta, ko bi spet skupaj, z ljubitelji penečih se vin, nazdravili "enotnosti v različnosti". Njihova želja se je uresničila z nekaj mesečnim zamikom, a zato s spremenjenim in nadgrajenim konceptom. 

Glavna sprememba se nanaša na novi lokaciji salonov – tako zagrebčki, kakor tudi ljubljanski salon so prestavili iz zavetja mestnih hotelov na prosto, v naravo, na lokaciji, ki se spogledujeta z mestnima parkoma (Maksimirjem v Zagrebu in Tivolijem v Ljubljani) in nudita drugačne pogoje za predstavitev penečih vin. Novi lokaciji sta prinesli tudi nove partnerje, ki so salona nadgradili prvenstveno v kulinaričnem smislu.
 
Za le to je poskrbel renomirani Chef Mojmir Šiftar iz restavracije Pen klub, ki sodi pod okrilje Kaval group. Šiftar si je kulinarično nadgradnjo zamislil dvonivojsko – na vrtu Lili Novy so za obiskovalce pripravili različne zalogaje, ki so spremljali peneča se vina, v restavraciji Pen kluba pa so pripravili večhodno večerjo, katere rdeča nit so bila najvišje ocenjena peneča vina letošnjega ocenjevanja mreže Salon of Sparkling Wines.

"Nov koncept prireditve je uspešno prestal krstno uprizoritev, ki se je zaradi slabega vremena zgodila z enotedenskim zamikom. Vrt Lili Novy se je, v kombinaciji z restavracijo Pen Klub, pokazal kot vrhunska lokacija, ki ima še veliko potenciala za nadgradnjo v prihodnosti. Dvajset vinarjev, dobrih dvesto obiskovalcev in preko 70 penečih se vin je bila ravno pravšnja kombinacija za vrhunski, butični dogodek, ki je z iskrivimi mehurčki osvetlil popoldan in večer petka trinajstega. Posebno doživetje in gurmanski presežek pa je bila večhodna večerja z šestimi najvišje ocenjenimi penečimi vini pod taktirko Chefa Mojmirja Šiftarja," je svoje vtise po prireditvi strnil Rado Stojanovič, direktor 8. Salona penečih vin Ljubljana. 

Salon je tradicionalno imel tudi spremljevalni program v obliki delavnic oziroma vodenih degustacij. Letos sta bili obiskovalcem na voljo dve – ob 16. uri so lahko spoznali najvišje ocenjena peneča vina letošnjega ocenjevanja mreže. Degustacijo z naslovom "Slovenija & Hrvaška: prijateljstvo v kozarcu penečega" je vodila dr. Nina Levičnik, ustanoviteljica mreže SSW, skupaj z gostoma Tihomirjem Koto, vinska kleti Kota, in Davidom Kozincem, vinska klet Kozinc. Dve uri kasneje pa je Miha Istenič, Penine Istenič, na delavnici "Rare vs. Cuvee natura" predstavil dve penini brez dodanega žvepla. 
 
Fotografija: Jana Jocif