SLO bocni levo
SLO bocni desno

Festival Park Wine Stars otvoril sezono vinsko kulinaričnih prireditev

Slovenija

28.03.2022

Minuli petek so v Hotelu Park v Novi Gorici uspešno izpeljali že sedmi vinsko kulinarični festival Park Wine Stars, ki je k udeležbi pritegnil več kot 280 zadovoljnih obiskovalcev. 

Kar 20 primorskih vinarjev in 11 Hitovih kuharjev je poskrbelo za vrhunsko degustacijsko izkušnjo. Veliko zanimanja je pritegnil tudi someljejski kotiček s predstavitvijo vinskih kozarcev.
 
Obiskovalci so v en glas potrdili, da so se za obisk festivala odločili, ker so dolgo pogrešali trenutke sproščenega druženja. Park Wine Stars je kot prvi tovrstni festivalski dogodek leta postregel z elegantnim vzdušjem in vrhunsko degustacijsko izkušnjo. Posebna pozornost je bila tudi tokrat namenjena vinom iz vseh štirih vinorodnih okolišev vinorodne dežele Primorska: Brda, Vipavska dolina, Kras in Slovenska Istra. 

Z izborom treh vin se je na dogodku predstavilo 20 vinarjev, kleti oz. vinskih hiš: Klet Brda, Belica, Bjana, Vinska klet Ferdinand, Vinarstvo Mužič, Vinarstvo Mavrič in Reja Vino, Klet Vipava 1894, Vina Sveti Martin, Klet Štoka, Štokelj, Posestvo Tilia, Vina Kobal, Wine estate Sutor, Vina Krapež, Fedora, Renčel, Vinakoper, Korenika & Moškon, in Pucer z Vrha.
 
Vinarji so na pobudo organizatorjev v festivalski izbor poleg mednarodnih sort vključili tudi vina iz starih lokalnih, tradicionalnih in avtohtonih sort tega prostora (rebula, malvazija, zelen, pinela, klarnica, vitovska grganja, barbera …), ki so kot posebnosti spodbudile zanimanje obiskovalcev. 

Obiskovalci so lastno izkušnjo okušanja izrazili tudi z izborom vina večera. Organizatorji so ob enakovrednem sestavku točk priznanje podelili predstavnikom vinske Kleti Brda, in sicer za rdečo zvrst A+, letnika 2015. Priznanje je za malvazijo "Sinfonietta Marina" letnika 2018 prejela vinska klet Pucer z Vrha, iz Nove vasi nad Dragonjo.      

Okuse festivala je s kulinaričnimi kreacijami nadgradilo kar 11 Hitovih kuharjev, ki so predstavili kulinariko Hitovih hotelov. Parkovo hišno kuhinjo so zastopali Adi Blaško, Anže Klemše ter Marjana Štrukelj, iz Hotela Perla sta na dogodek prišla Matjaž Šinigoj in Dragan Marić, Hotel Lipa sta predstavljala Toni Ferizović in Tim Pavletič, Hotel Sabotin pa Matic Rusjan in Kaja Pervanja. Vse sladokusce pa sta s sladico presenetili Isidora Cvetković in Marina Užar iz Hotela Korona v Kranjski Gori. 

V družbi Hit so prepričani, da s tovrstnim festivalskim dogajanjem ustvarjajo zanimivo obliko promocije širše turistične destinacije, Nova Gorica in Hitove enote pa s tem upravičujejo svojo strateško pozicijo in lego na stičišču primorskih vinskih poti. Za organizacijo festivala stoji predana ekipa hotela Park. Po oceni vodnika Gault & Millau v tamkajšnji restavraciji Tiffany goste z ustrežljivostjo in izjemno strežbo vedno znova prepričajo uglajeni, profesionalni in nasmejani natakarji, izurjeni sommelierji pa znajo gurmanska doživetja premišljeno zaokrožiti z izborom vin. V Parku je zaposlenih kar 10 someljejev, kar je svojevrsten rekord med slovenskimi restavracijami. Na povabilo organizatorjev, ki so prepoznali kakovost Parkove kulinarike, v restavraciji Tiffany še do konca tega tedna pripravljajo poseben degustacijski meni v sklopu"Tedna restavracij".
   
Obiskovalci so se z zanimanjem ustavili tudi v "someljejskem kotičku", kjer so lahko spoznali izbrane vinske kozarce podjetja Riedl in se seznanili z njihovo uporabe glede na različne tipe in sorte vin. Na ogled so Parkovi gostinci postavili tudi primer pravilne postavitve pogrinjka.