
Študenti Biotehniške fakultete spoznavali kmetijstvo in prehrambeno industrijo Vipavske doline
Slovenija
30.09.2022
Ajdovščina je bila v zadnjih dveh dneh gostiteljica terenskega študijskega foruma biotehniške fakultete, ki se ga je udeležilo 30 študentov.

Seznanili so se s poslovanji ajdovskih uspešnih podjetij kot tudi start-upov. Dogodek je zaokrožila današnja okrogla miza na temo agroživilstva in z njim povezanih vprašanj v Vipavski dolini.
Na okrogli mizi so o možnostih razvoja kmetijskega in živilskega sektorja v Vipavski dolini sodelovali župan Tadej Beočanin, dekanja Biotehniške fakultete Marina Pintar, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica Branimir Radikon, predsednik zbornice Kmetijskih in živilskih podjetij Janez Rebec, direktor podjetja Tosla Primož Artač in direktorica Regijske razvojne agencije ROD Brigita Habjan Štolfa.
Občina Ajdovščina je bila ob tem predstavljena kot nosilka številnih dobrih praks. Župan Tadej Beočanin je izpostavil, da je študijski forum odlična priložnost za soočenje raznolikih pogledov na razvoj kmetijstva v Vipavski dolini. "Današnja okrogla miza je prinesla tehten razmislek o trenutnih razmerah v kmetijstvu, tudi suši in poplavah, ki ob močni burji kmetom ne prizanašajo. Pomemben del pa nosi tudi čimprejšnja vzpostavitev namakalnega sistema, ki bo obstoj in razvoj kmetijstva omogočila, ne zgolj za trenutne potrebe, pač pa za vse naše zanamce," je povedal.
Marina Pintar je izpostavila, da je Občina Ajdovščina kot prva izdelala strategijo kmetijstva prilagajanja na podnebne spremembe. S številnimi inovacijami prednjačijo tudi tamkajšnja lokalna podjetja, ki ime Ajdovščine ponašajo daleč izven njenih meja.
Dvodnevni terenski študijski forum z naslovom Deep Dive Vipavska dolina 2022 je pripravilo Nacionalno stičišče za inovacije in podjetništvo v agroživilstvu EIT Food Hub Slovenija, ki deluje pod okriljem Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Namen dogodka je bil povezati ključne akterje vipavskega agroživilstva, aktivirati mlade in spodbuditi javno razpravo o najbolj aktualnih razvojnih izzivih agroživilstva, kot so voda in energenti v proizvodnji hrane, lokalne kmetijske surovine in globalna konkurenca ter dilema - sladko ali okusno, je o dogodku povedal idejni vodja Aleš Kuhar.
Pri projektu so aktivno sodelovala tako Občina Ajdovščina kot partnerska podjetja Leone, Fructal in Mlinotest ter Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, ki so nosilci izzivov in so študentom nudili podporo pri pripravi analiz.
Prvi dan so si študenti ogledali uspešna ajdovska živilska podjetja, v delavnicah pa iskali rešitve in izboljšave, srečali so se tudi s predstavniki občinske uprave in Regijske razvojne agencije ROD.
Danes so pripravili najprej javni forumu Vipavsko agroživilstvo: kje, kam, kako? ki so ga začeli s predstavitvijo refleksij študentskih skupin na štiri obravnavane teme, sledila pa je že omenjena okrogla miza.
