SLO bocni levo
SLO bocni desno

Sparovi pekarni 10 zlatih priznanj GZS

Slovenija

04.02.2022

Na 22. senzoričnem ocenjevanju kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi, ki ga organizira GZS (Gospodarska zbornica Slovenije), je zlato priznanje prejelo vseh deset Sparovih prijavljenih izdelkov. Najbolj inovativna izdelka (tudi) z nagrado.

Nagrajenci so Pirin kruh, Nogometni kruh, Sitarjev hlebec, Durum kruh, Beneški kruh, Matjažev hlebec, Matjažev beli hlebec, Rženi hlebec, Premium tradicionalna baguetta in Kremna rezina.

Tokrat je navdušil Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi ter Spar Premium namaz iz laškega fižola.

Najbolj inovativna izdelka (tudi) z nagrado

Nagrajena izdelka prihajata iz ekskluzivne linije Spar Premium, nastala pa sta v sodelovanju s kuharskim mojstrom z Michelinovo zvezdico Gregorjem Vračkom. Ob tem je Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi prejel tudi posebno nagrado za zniževanje vsebnosti soli v kruhih. 

Med letošnjimi prejemniki nagrad za inovativno živilo leta, ki jih podeljuje Inštitut za nutricionistiko, sta dva izdelka iz ekskluzivne linije Spar Premium. Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi je bil izbran za inovativno živilo leta 2022 v skupini pekovskih izdelkov ter postal prejemnik posebne nagrade za zniževanje vsebnosti soli v kruhih, SPAR Premium namaz iz laškega fižola pa so prepoznali kupci in ga predlagali za inovativno živilo v skupini namazov. Oba izdelka sta nastala pod taktirko chefa leta 2021 Gregorja Vračka in v sodelovanju z izbranimi slovenskimi dobavitelji ter proizvajalci. Kaj odlikuje oba nagrajena izdelka in zakaj sta tako inovativna pa razkrivamo v nadaljevanju.

Kruh z bučno prgo in drožmi, ročno oblikovan in pečen v Pekarni Spar, vsebuje približno četrtino manj soli kot podobni pekovski izdelki, hkrati pa ima dokazano izjemno prehransko ugodnost ter visoko vsebnost beljakovin ter vlaknin. Glavno vodilo pri pripravi recepture je bil trajnostni vidik, saj bučna prga ali pogača predstavlja ostanek praženih, zmletih in stisnjenih bučnih semen pri stiskanju bučnega olja, kruhu pa daje značilno aromo po bučnih semenih. Poleg trajnosti pa kruh odlikujejo tudi sestavine izključno slovenskih proizvajalcev. Bučna prga, bučno olje in bučna semena so pridelki Oljarne Kocbek iz Stare Gore, bela moka pa je pridelana v Mlinu Korošec, ki se nahaja v Zabovcih pri Ptuju. Več o nastanku in pripravi tega edinstvenega kruha si lahko ogledate v tem posnetku. 

"Premium kruh z bučno prgo in drožmi je lep dokaz, da v Pekarni SPAR na prvo mesto postavljamo kakovostno ponudbo, vredno nakupa. Pripravljamo ga ročno in pri tem namesto kvasa uporabljamo droži. Ponosen sem, da nam je ta preplet tradicije in izvirnosti s pomočjo izjemnega chefa Gregorja Vračka prinesel novo nagrado za inovativno živilo," je ob tem dodal vodja Sparove pekarne Boštjan Kos. 

Pekarna Spar je sicer že sedmo leto zapored prejela prestižno priznanje za inovativno živilo. V preteklih letih je že bila nagrajena za Polnozrnati kruh, Tatarski hlebček, Kruh z drožmi, Pecivo Kalčko, Ječmenov hlebček z znižano vsebnostjo soli ter Pirin kruh s kostanjem. Vsi nagrajenci so izpostavljeni tukaj. 

Spar Premium namaz iz laškega fižola, ki je s svojim okusom v prvi vrsti prepričal kupce, prav tako odlikuje visoka vsebnost prehranskih vlaknin ter visoke hranilne vrednosti. Osnovno sestavino namaza predstavlja tradicionalni slovenski laški fižol ali keber. Slednjemu pa je mojster Vračko dodal še sušen paradižnik in domačo slovensko skuto, smetano in maslo. Rezultat je namaz kremastega okusa, ki ne vsebuje barvil in ojačevalcev okusa. Podrobnejša zgodba o njegovem nastanku je predstavljena na tej povezavi. 

Inštitut za nutricionistiko podeljuje nagrade za inovativno živilo že osmo leto zapored, pri tem pa so v izbor uvrščeni izključno izdelki, ki so bili proizvedeni v Sloveniji in na tržišče uvedeni v zadnjem letu. Več informacij o letošnjih nagrajenih izdelkih najdete tukaj.