
V Škofji Loki vabijo k sodelovanju v programu zmanjšanja zavržene hrane
Slovenija
31.01.2022
Ekologi brez meja, Lidl Slovenija in Občina Škofja Loka v okviru programa Hrana svoje mesto najde vabijo k sodelovanju družine, pare in posameznike, ki so pripravljeni prispevati k raziskovanju in odpravljanju vzrokov za zavržke hrane.
Največji delež odpadne hrane namreč nastane v gospodinjstvih.
Pilotnega projekta za zmanjšanje količin zavržene hrane so se Ekologi brez meja v sodelovanju z Lidlom Slovenija in Občino Škofja Loka lotili lansko jesen. V programu Hrana svoje mesto najde se lotevajo raziskovanja in odpravljanja vzrokov za zavržke v škofjeloških javnih ustanovah, gostinskih obratih in gospodinjstvih, zato želijo preveriti navade ravnanja s hrano družin, parov in posameznikov iz škofjeloške občine.
Sodelujoči bodo med 14. in 20. februarjem spremljali prehranjevalne navade v svojem gospodinjstvu. Dnevno bodo v besedi in sliki beležili in sporočali svoja opažanja v zvezi s tem, katero hrano in zakaj so jo zavrgli ter kaj jim predstavlja največjo oviro pri zmanjševanju zavržkov. Beležili bodo tudi vse druge zanimivosti, ki bodo pomagale pri oblikovanju individualnih in sistemskih rešitev.
Ekologi brez meja bodo sodelujočim pomagali s konkretnimi predlogi in nasveti za takojšnje izboljšave. Sodelujoče, ki bodo aktivno prispevali k uvidu v problematiko nastajanja zavržkov v gospodinjstvih, bo Lidl Slovenija nagradil z darilnimi karticami, postali pa bodo tudi zgled in motivator za vsa ostala gospodinjstva v škofjeloški občini in širše.
Ekologi brez meja bodo na podlagi ugotovitev pripravili model za zmanjšanje količin zavržene hrane. Poleg gospodinjstev bodo spremljali tudi javno ustanovo in podjetje s področja turizma ali gostinstva. Rezultati analize in predlogi za naprej bodo predvidoma pripravljeni do 24. aprila, ko bodo obeležili slovenski dan brez zavržene hrane.

Slovenija


