SLO bocni levo
SLO bocni desno

Žitovemu Drožniku nagrada za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli

Slovenija

26.01.2022

Žitov kruh Drožnik je bil izbran na razpisu za najbolj inovativna živila leta 2022 in prejel posebno nagrado za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli v kruhih. 

Naziv je danes na posebni spletni predstavitvi podelil Inštitut za nutricionistiko v okviru razpisa za najbolj inovativna živila. Kruh Drožnik je v Žitu nastal zaradi zavedanja prednosti, ki jih prinese kruh, pripravljen iz droži. Ta sledi prehranskim trendom sodobnega potrošnika in zagotavlja lahkoten občutek, odličen okus z manjšo vsebnostjo soli in dolgotrajno svežino. Lansko leto je dobil tudi laskavi naziv najboljši kruh z drožmi po mnenju potrošnikov. 

Drožnik je kruh, vzhajan brez dodanega kvasa, saj le tega nadomesti vnaprej pripravljeno aktivno kislo testo - "zmes" imenovana droži. 

Sonja Škof, razvojna tehnologinja v Žitu, pojasnjuje "Za razvoj Drožnika smo se odločili predvsem zato, ker smo ob opazovanju trendov videli, da se je peka kruha z drožmi v domačem okolju zelo povečala. Ker pa se zavedamo tudi problematike vpliva soli na potrošnika, smo Drožnika razvili z manj soli, a z več arome, ki smo jo pridobili s samim postopkom."

Zaradi samega načina izdelave ima kruh Drožnik dolgotrajno svežino in zelo hrustljavo skorjo. Njegova največja prednost je okus, ki so ga tehnologi v Žitu prilagajali po željah slovenskih potrošnikov in pa droži, ki zagotavljajo lahkoten in slasten občutek pri jedi. 

"Izdelava Drožnika je zelo zahtevna, saj fermentacija droži traja več kot 30 ur. Za njegovo izdelavo uporabimo le najboljše sestavine, ki jih naši peki skrbno zamesijo in testo ročno oblikujejo. Tako je kruh Drožnik pripravljen z veliko potrpežljivosti in pozornosti. Tudi to je verjetno razlog za njegov čudovit okus in strukturo," dodaja Rok Cankar, direktor marketinga za pekarstvo v Žitu.

Odličnost Žitovega Drožnika, poleg skrbne priprave in sestavin, zagotavljajo tudi neprestano preverjanje, spremljanje in nadzor, ki ga zahtevajo izdelki iz droži. Poleg tega pa daje dolgotrajna fermentacija testa kruhu aromatičnost in ustvarja bogat okus, kljub temu, da kruh vsebuje manj soli. 

Drožnikovo priznanje za najbolj inovativna slovenska živila je sicer že peto tovrstno priznanje Žitu. Leta 2021 je naziv prejel brezglutenski kruh BeFree, 2018 konopljin toast, leto prej pirino vlečeno testo, leta 2015 pa koruzni toast.

"Ponosni smo, da  so naši kruhi med potrošniki tako zaželeni, ne le naši klasiki, temveč  tudi novi izdelki. To je nadvse spodbudno za našo novo razvojno strategijo, saj smo v njenem okviru pekarstvo umestili kot ključno dejavnost. Že letos nadaljujemo z razvojem, rastjo in vlaganji v pekarstvu. Z investicijami v avtomatizacijo in nadgradnjo obstoječih ter novih proizvodnih linij bomo lahko še naprej ustvarjali ter pripravljali inovativne izdelke najvišje kakovosti. Sledili bomo trendom in potrebam potrošnikov ter jih izpopolnjevali z izdelki, ki bodo še naprej želi uspeh med našimi kupci," je povedala Karmen Pangos, generalna direktorica Žita.