SLO bocni levo
SLO bocni desno

Burnum pod Plečnikovimi arkadami v Ljubljani z dalmatinsko ponudbo izdelkov

Slovenija

25.01.2022

Lokal in trgovina Burnum, Nikole Damjanića in njegovega nečaka Igorja Damjanića sta na Ljubljanski tržnici že lepo zaživela in predstavljata pravo popestritev ponudbe tako za domačine kot turiste.

Burnum – okusi Dalmacije se nahaja na Adamič-Lundrovem nabrežju 3, odprli pa so ga septembra lani.
 
Dalmatinske vinoteke brez dobrega prigrizka ni in tako imajo v Burnumu dobro dalmatinsko vino iz lastne vinske kleti iz vasi Vrbnik pri Kninu. 

Tudi vino se imenuje Burnum, in se odlično priega dišečemu, suhemu in slastnemu Drniškemu pršutu, ki prihaja iz pršutarne v vasi Miljevci. Narežejo ga v tenkih rezinah in s posebnimi (zelenimi) olivami. 

Obiskovalci lahko zgodbo dalmatinskih okusov nadaljujejo v poskušanju ekoloških dalmatinskih ovčjih sirov Stone različne starosti (od 70 dni do 7 mesecev) ter za posladek dobijo še krožnik dalmatinskih suhih fig.

V pogovoru z lastnikoma slišimo zanimivo zgodbo o tem, kako so na več deset hektarjih zapuščene zemlje pri vasi Vrbnik pred osmimi leti posadili več tisoč vinskih trt in da je prvo posadil prijatelj Dalmacije in Like, legenda hrvaške in jugoslovanske gledališke in filmske umetnosti. Rade Šerbedžija

Igor Damjanić pove tudi to, da je letos trta dobro obrodila in da bodo napolnili nekaj deset tisoč steklenic ekoloških vin Burnuma z nazivi: Eko Cuvee belo, Eko Cuvee rdeče in Rose peneče vino Burnum.
 
Zakaj ime Burnum? 

Gre za starorimsko arheološko najdišče v šibeniškem zaledju, v neposredni bližini vinogradov in kleti Burnum.Nedaleč od vasi Vrbnik in Miljevci, nad nacionalnim parkom reke Krka so Rimljani v tem kraju zgradili vojaški tabor Burnum za taborjenje XI. Rimske legije, o čemer pričajo mogočni kamniti deli poveljniške rimske zgradbe in amfiteater cesarja Vespazijana.