
Začenja se nov kulinarični festival Okusi Škofjeloškega
Slovenija
08.01.2022
Na Škofjeloškem s povezovanjem dobaviteljev lokalnih živil in gostinskih ponudnikov prenavljajo kulinarično ponudbo. Ta bo temeljila na uporabi lokalnih surovin in pripravi hišnih specialitet, postreženih na sodoben način. Danes se se v ta namen začenja tudi prvi kulinarični festival Okusi Škofjeloškega.

Festival Okusi Škofjeloškega bodo izvedli v okviru istoimenskega projekta, v katerem sodelujejo Razvojna agencija Sora, Območna obrtno-podjetniška zbornica Škofja Loka, Kmetijsko gozdarski zavod Kranj in Društvo za razvoj podeželja Resje. Projekt sofinancirata EU iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020.
Na festivalu bo sodelovalo 11 gostiln in turističnih kmetij. Te bodo od danes pa do 30. januarja ob predhodnih rezervacijah ponujale unikatne menije, ki jih navdihuje lokalna tradicija. Njihova enotna cena je 25 evrov. Menije so pripravili kuharski mojstri v gostilnah in restavracijah Danilo, Kašča, Lipan, Pr' Pepet, Pri Boštjanu, Starman, Tolc, Lajnar in Na Vasi ter turistični kmetiji Jamnk in Pri Marku.
Osnova kulinarične ponudbe, ki so jo gostinci uvrstili v svoje jedilnike, so domači pridelki in izdelki, saj se zavedajo sodobnih trendov in pomena zdravega prehranjevanja, ki temelji na sezonskih jedeh in živilih lokalnega izvora. Menije tako zaznamujejo raznolikost zelenjave s podeželskih vrtov, gobe in gozdni sadeži iz lokalnih gozdov, sadje s travniških sadovnjakov, sveže meso, zelišča in med.
"Pestra ponudba lokalnih pridelkov in izdelkov, ki so osnova kuharskim mojstrovinam, je rezultat pridnega dela in ustvarjanja ljudi na podeželju. Tako bodo lahko gostje kulinaričnega festivala še bolj začutili kraje, kjer živimo in ustvarjamo," poudarjajo v Razvojni agenciji Sora, kjer so prepričani, da se s tem postavlja tudi nov kulinarični temelj dodatne turistične ponudbe na Škofjeloškem.


