
Ekološka tržnica Europarka v Mariboru odprta ob sredah
Slovenija
12.01.2022
Na ekološki tržnici Europarka Maribor lahko vsako sredo med 14. in 19. uro obiskovalci izbirajo med pestro ponudbo najrazličnejših ekološko pridelanih živil, s katerimi so obroki ne le zdravi, pač pa tudi izvrstnega okusa.

Strokovnjakinja na področju zdrave prehrane, Metka Ternjak Gomboc, svetuje, da korak za korakom omejimo in izločimo živila, ki jih lahko zamenjamo s čim bolj zdravim. "Uporabljajmo polnozrnate izdelke (kruh, testenine), veliko kaš (ajda, proso …), kakovostne maščobe (hladno stiskano oljčno, laneno, konopljino, sončnično, bučno olje ...), manj mesa pa zato tistega najboljše kakovosti. Naj pa bo na naših jedilnikih veliko zelenjave, sadja, oreščkov in semen, kalčkov, mikrozelenjave, divje rastočih rastlin in zelišč. Ne pozabimo tudi na fermentirane dobrote."
Najboljša je sezonska, lokalno pridelana hrana
Kot strastna vrtnarka, Metka Ternjak Gomboc izpostavlja pomembnost porekla in načina pridelave hrane, pri čemer naj pazimo, da ta ni obdelana s pesticidi in mineralnimi gnojili. "Uživajmo hrano, ki nam jo ponudijo na ekoloških kmetijah. V naši bližini raste veliko "super" hrane, ki jo potrebujemo, da se dobro počutimo, krepimo imunski sistem in smo kos številnim bacilom in virusom."
Na ekološki tržnici mariborskega Europarka obiskovalci lahko poklepetate z lokalnimi ponudniki, ki bodo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja o izvoru proizvodov na stojnicah ter z vami delili številne ideje in nasvete za pripravo okusnega jedilnika. Vas že mika, da poprimete za kuhalnico?
Repa in zelje za zdravo življenje
Gospa Metka, ki že desetletja izobražuje in spodbuja ljudi, da naredijo nekaj za svoje zdravje, je "delila" še nekaj predlogov, po katerih sestavinah je dobro poseči v hladnih dneh. Svoj imunski sistem lahko okrepite s fermentiranim zeljem in repo, hrenom, česnom in čebulo. Vsak dan je priporočljivo uživati med in druge čebelje pridelke, ingver ter različne čaje in napitke. Izjemno živilo z veliko vitamina C je šipek, iz katerega najpogosteje skuhamo čaj. "Če želite iz njega iztržiti največ, si pripravite presni napitek. V lonec z vodo damo zvečer narezan, zdrobljen ali še bolje v prah zmlet šipek. Dodamo lahko tudi strok na rezine narezanega česna, ingverja, pa tudi hren ali cimet). Naslednji dan pripravljeni napitek pijemo večkrat dnevno. Pozimi lahko čez dan "žvečimo" ??» majhne koščke ingverja ali pa ga naribamo in damo v med – zraven se odlično poda zmiksana limona. Druga možnost je, da si iz ingverja pripravimo čaj. Odlična za imunski sistem bo tudi kura s tinkturo ameriškega slamnika."


