SLO bocni levo
SLO bocni desno

V Kopru odprli prenovljen TIC, kjer prodajajo (tudi) gastronomske izdelke

Slovenija

17.11.2021

V Kopru je vrata odprl prenovljen Turistično-informacijski center (TIC), v sklopu katerega je zaživela tudi trgovinica z značilnimi istrskimi izdelki in spominki s tega območja. 
Med drugim je v trgovinici na voljo tudi nova knjiga receptov Besede in okusi iz istrske kužine v slovenščini in italijanščini.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnila direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Mojca Vojska, je pobuda za novo trgovinico prišla tako s strani obiskovalcev, ki so si želeli izrazito lokalne in kakovostne spominke, kot tudi s strani lokalnih pridelovalcev, ki so želeli imeti prodajno-razstavni prostor v samem mestu.

Iz tega je nastala trgovinica, kjer je veliko kulinaričnih izdelkov. V ta namen so izvedli tudi natečaj, da bi pridobili lokalne, istrske izdelke istrskih pridelovalcev. Vojska je pri tem izpostavila velik odziv in ponudbo izdelkov in spominkov.

Novo podobo TIC so zasnovali v arhitekturnem studiu Marasović arhitekti. Kot je poudaril arhitekt Igor Marasović, ni šlo le za oblikovno, pač pa tudi za programsko in vsebinsko nadgradnjo centra, zaradi česar so poleg menjave dotrajanih elementov morali zagotoviti tudi zadostno število novih razstavnih in shranjevalnih prostorov ter površin za razširitev ponudbe domačih proizvodov in spominkov.

Pri tem so se po njegovih besedah odločili za enotno obliko in material, opremo pa so zasnovali po zgledu sosednjega prostora, v katerem je razstavljena lekarniška zbirka: "Ponudili smo našo, sodobno reinterpretacijo recepturne mize in regalov, v katerih so v spodnjem delu predalniki, nad njimi pa razstavne police." Temu so dodali premične večnamenske kubuse.

Koprski župan Aleš Bržan je spomnil, da so v Kopru letos beležili največji obisk turistov, tudi tujih, in da se pri tem kaže trend rasti. Kot je ocenil, je prav, da je TIC kot vstopna točka za obiskovalce zgledno urejen in da ima lokalno ponudbo.

Koprski zavod za turizem je v sodelovanju s knjigarno Libris in dialektologinjo Suzano Todorović izdal tudi knjigo Besede in okusi iz istrske kužine, ki bo prav tako na voljo v prenovljenem TIC-u. V knjigi so zbrali približno 20 receptov za domače istrske jedi, ki so jih prispevali tako posamezniki kot društva, nekatere recepte pa so povzeli po zgodovinarju in poznavalcu istrske kulinarike Albertu Pucerju. Kot je izpostavila Ingrid Celestina iz knjigarne Libris, gre za več kot kuharsko knjigo, saj pričujoči recepti predstavljajo našo tradicijo in dediščino.

Todorovićeva, ki je med drugim prispevala tudi slovarček istrskih narečnih izrazov, pa je ob tem poudarila pomen ohranitve te dediščine, saj gre pri narečnih kulinaričnih izrazih za "tisti segment kulturne dediščine, ki ga lahko po mojem zapišemo morda samo še v tem desetletju".