SLO bocni levo
SLO bocni desno

Odprta kuhna se poslavlja, prihodnje leto jubilejna sezona

Slovenija

26.10.2021

Odprta kuhna, kulinarični projekt, ki že skoraj desetletje od zgodnje pomladi do pozne jeseni vsak petek vabi v središče Ljubljane, zaključuje uspešno 9. sezono. 
Poleg sproščenih druženj na Pogačarjevem trgu, ki so na 17 sončnih petkov popestrila okrnjeno družabno življenje v prestolnici, je organizacijski ekipi letos uspelo obuditi tudi priljubljeni Pivo & Burger Fest ter gostovanja širom Slovenije. 

"Za nami je še ena sezona, polna čudovitih trenutkov iz Ljubljane, Ptuja, Novega mesta, Vipave, kjer smo letos gostovali prvič, in Slovenj Gradca, kamor smo se vrnili po kar sedmih letih. Odziv je bil povsod izjemen, za kar smo obiskovalcem iskreno hvaležni, saj nam iz tedna v teden dajejo vedeti, da delamo dobro in da slovenska mesta takšen projekt potrebujejo, je povedala Alma Kochavy.
 
Ona je soustanoviteljica Odprte kuhne, s katero je letos sodelovalo z več kot 50 različnih ponudnikov iz vse države. 

Na novo se je priljubljeni kulinarični tržnici pridružilo kar trinajst ponudnikov, ki so še dodatno obogatili že tako pestro ponudbo. "Za dobro sodelovanje smo hvaležni prav vsem, pa tudi stalnim partnerjem, kot sta javni podjetji LPT in VOKA Snaga, prostovoljcem iz Slovenske filantropije, ki zberejo viške hrane in jih razdelijo pomoči potrebnim, ter naši razširjeni ekipi sodelavcev, ki so vestno opravljali tudi dodatne naloge, potrebne za zagotavljanje varnosti v novih razmerah," je poudarila Alma Kochavy. 

Podpora panogi in okolju

Preteklo obdobje je na gostinstvo in turizem, za Slovenijo tako pomembni panogi, vplivalo izrazito negativno. "Mnogi se bodo še dolgo soočali s posledicami, zato je imela Odprta kuhna  letos še večji pomen za gostinstvo kot sicer. Zasnovali smo jo tudi kot platformo, prek katere smo želeli ljudi, ki uživajo v dobri hrani in pijači, spodbuditi k podpori področja, ki še vedno potrebuje našo pomoč," je poudaril Lior Kochavy, soustanovitelj Odprte kuhne. Z organizacijsko ekipo so dodatne storitve in podporo partnerjem ponudili tudi v okviru svojega projekta Sous Chef.

Odprta kuhna, ki se že leta trudi delovati kot ekološko naravnana kulinarična tržnica, je tudi v tej sezoni s skrbnim zmanjševanjem količine odpadkov, vestnim ločevanjem ter strežbo v povratni embalaži in biorazgradljivih materialih poskrbela za zmanjšanje negativnega vpliva, ki ga imajo lahko tovrstna druženja na okolje.

Načrti za prihodnost

Čeprav se je tekoča sezona komaj dobro končala, v ekipi Odprte kuhne že razmišljajo o prihodnji, saj bo ta jubilejna deseta. Kar težko verjamemo, da bomo prihodnjo pomlad stari že okroglo desetletje. V tem času se je na področju gastronomije v Sloveniji veliko spremenilo, naša kulinarika se pogumno vpisuje na zemljevid največjih, daleč smo prišli! Tudi naši načrti za jubilejno sezono so seveda velikopotezni, saj bomo morali poskrbeti, da bo desetka res nepozabna, je namignila Alma Kochavy. Za zdaj z ekipo obljubljajo, da se bodo spomladi vrnili z novimi norimi idejami, poleg tega bodo ponovno pripravili tudi Brino, ljubljanski festival džina, nadgradili Pivo & Burger Fest, se odpravili na še več gostovanj po Sloveniji in še dodatno izpilili petkova druženja na Pogačarjevem trgu, brez katerih si nihče več ne zna predstavljati družabnega življenja v prestolnici.