SLO bocni levo
SLO bocni desno

V Lipici o težavah in izzivih sekcije za gostinstvo in turizem

Slovenija

05.10.2021

V Lipici se je začel osrednji dan 13. strokovnega srečanja sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. Med drugim bo na vrsti forum na temo problematike gostinskega kadra, podelili pa bodo tudi priznanja za kakovost gostinske ponudbe in jubilejev v poslovanju.

Prisotni so izpostavili posledice epidemije, ki je v panogo zarezala globoko rano, po drugi strani so tudi s pomočjo vladnih ukrepov prebrodili krizo. Ob optimističnih obetih za naprej pa bo treba naslavljati odprta vprašanja, kot je odhod kadra.

Kot je poudaril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar, je koronska kriza v panogo gostinstva in turizma nedvomno zarezala globoko rano, strah in negotovost, ki še traja. "Vendar vemo, da bomo vse to kmalu premagali in da bomo temu primerno pozitivno nastrojeni spet lažje dosegali svoje cilje," je povedal.

Ob tem je Cvar ocenil, da bodo morali veliko pozornosti nameniti pridobivanju kakovostnih kadrov ter poklice v gostinstvu in turizmu približati mladim.

Tudi predsednik OZS Branko Meh, ki je spregovoril prek video povezave, je spomnil, kako močno je epidemija vplivala na gostince. Pri tem so si na zbornici od vsega začetka prizadevali, da bi obrtniki in podjetniki dobili ustrezna nadomestila. Vlada je sprejela osem protikoronskih paketov, številni ukrepi v njih pa so bili sprejeti prav na pobudo OZS.

Kot je še ocenil Meh, je v tem času svoja vrata zaprla le peščica lokalov, so pa tudi takšni, ki so s pomočjo ukrepov v protikoronskih paketih uspeli prebroditi krizo brez odpuščanj.

Glede PCT-pogoja je prvi mož OZS spomnil, da so zagovarjali stališče, da bi pogoj odpravili vsaj za terase gostinskih lokalov, saj je zaradi pogoja PCT manj gostov in prometa, so pa bili v zbornici proti zapiranju dejavnosti.

"Panoga, v kateri delujete, je bila zaprta najdlje, celo več kot osem mesecev, in najbrž se vsi strinjate z mano, da si tega ne želimo več. Verjamem pa, da bo vlada ob ugodnejši epidemiološki sliki odpravili tudi pogoj PCT za potrošnike. Samo tako bo poslovanje lahko ponovno rentabilno," je ocenil Meh ter opozoril na problem kadra v gostinstvu in turizmu, ki je z odhodom številnih zaposlenih v druge panoge v času epidemije postal še bolj alarmanten.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je ob tem poudaril, da v vladi ne želijo več zapirati dejavnosti: "PCT-pogoj ni tukaj zato, da vam greni življenje. PCT-pogoj je tukaj zato, da preverite, ali bodo gostje v vašem okolju, vašem lokalu varni ... zato, da ste lahko odprti."

Zajc je tudi usmeril pogled naprej in spomnil, da bodo tudi v panogi lahko koristili sredstva iz načrta za okrevanje, bo pa treba v prihodnje nasloviti tudi vprašanji digitalizacije in kadrov.

Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak pa je izpostavila, da je Slovenija postala vrhunska gastronomska destinacija. V prihodnje nameravajo uveljaviti trajnostno gastronomijo ter si prizadevati za izločitev plastike za enkratno uporabo v gostinstvu.

Zbrane sta pozdravila še direktor Kobilarne Lipica Matej Oset in predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Sežana Jernej Bortolato.