Na trgu in v domačih kuhinjah so že nekaj časa prisotne droži. Ker se pri Žitu zavedajo prednosti, ki jih prinašajo tako pripravljeni izdelki, so razvili nov izdelek in ga poimenovali - kruh Drožnik, ki so ga danes predstavili v Ljubljani.Žito je predstavilo nov kruh - Drožnik
Slovenija
08.09.2021
Na trgu in v domačih kuhinjah so že nekaj časa prisotne droži. Ker se pri Žitu zavedajo prednosti, ki jih prinašajo tako pripravljeni izdelki, so razvili nov izdelek in ga poimenovali - kruh Drožnik, ki so ga danes predstavili v Ljubljani.Današnje Žitovo druženje ob izbranih okusih Drožnika, ki jih je za goste nadgradil chef Mojmir Šiftar, za glasbeno popestritev pa je poskrbela Eva Hren, je povezoval voditelj Boštjan Romih.
"Izdelava takšnega kruha ni mačji kašelj, saj sama fermentacija droži traja več kot 30 ur, hkrati pa naši peki ročno zamesijo in oblikujejo slastne hlebčke. Želeli smo, da je izdelek zares vrhunski, zato smo uporabili samo lokalne sestavine, recept pa pridobili od največjih mojstric - naših gospodinj," pojasnjuje Rok Cankar, direktor marketinga za pekarstvo v Žitu.
Znano je, da lahko kruh vzhaja tudi brez kvasa. Vse kar potrebujemo sta kakovostna moka in čista voda. Če ju hranimo v primernem okolju, poteče fermentacija. Tako samo iz dveh sestavin dobimo divji kvas ali droži.
Kruh pripravljen na ta način ima številne prednosti za naše zdravje, hkrati pa zadovolji najbolj zahtevne gurmane.
Med 120 okuševalci je v anketni raziskavi večina potrošnikov izbrala Žitov kruh Drožnik kot najboljši med najbolj prodajanimi kruhi z drožmi pri največjih slovenskih trgovcih.
Kaj so droži?
Pri vsaki peki kruha so prisotne kvasovke, tudi pri tistem kruhu, kjer so dodane le droži. Droži so pravzaprav mešanica kvasovk in mlečnokislinskih ter ocetnokislinskih bakterij. So aktivno kislo testo, ki nastanejo po daljšem naravnem postopku fermentacije z mlečno kislinskimi bakterijami in kvasovkami (kvasovke in mlečno kislinske bakterije so organizmi, prisotni iz zraka in mlečnih izdelkov) iz zmesi moke in vode.
Z drožmi obujamo tradicijo in način priprave kruha, kot so ga poznale naše babice ter oživljamo idejo, da je za pripravo kruha potreben čas, potrpežljivost in veliko pozornosti, še dodaja Rok Cankar, ki pojasni, da so droži pravzaprav najstarejše vzhajalno sredstvo, pri čemer kruh in drugi pekovski izdelki, pripravljeni z drožmi, zahtevajo daljše preverjanje, spremljanje in nadzor kot kruh, ki je izdelan z dodanim običajnim kvasom.
Prednosti novega Drožnika
Novi Žitov kruh Drožnik ima zaradi samega načina izdelave podaljšano svežino, je bolj obstojen in polnega okusa ter se ne drobi. Najbolj so ponosni na dejstvo, da je kruh lažje prebavljiv in s tem olajša delo prebavi ter ohrani zadovoljstvo po obroku, brez neprijetnega občutka tiščanja po zaužitju.
"Verjamemo tudi, da bo naš nov izdelek očaral vse gurmane in najbolj zahtevne jedce, saj je njegov okus naravnost čudovit, brez kislega priokusa, kot ga imajo običajno te vrste kruhov. Drožnik si zasluži zlato medaljo, saj je edinstven izdelek in po izboru potrošnikov najboljši kruh z drožmi na trgu," še ponosno izpostavlja Rok Cankar.
Slovenija


