SLO bocni levo
SLO bocni desno

Na soboški Zeleni točki predstavili sistem sledljivosti hrane

Slovenija

24.06.2021

Na soboški zadrugi Zelena točka so ob današnjem dnevu lokalne hrane govorili o samooskrbi in kratkih dobavnih verigah ter predstavili sistem sledljivosti na tehnologiji veriženja blokov. 

Ta kupcu s podatki in fotografijami predstavlja zanesljive podatke o izvoru lokalne hrane od setve do prodajne police.

Zelena točka je zadruga in kratka dobavna veriga, ki povezuje več kot 70 lokalnih dobaviteljev iz Pomurja in širše, z njihovimi pridelki pa oskrbuje svojo prodajalno v Industrijski ulici ter restavracije, hotele, šole, vrtce in domove za starejše.

Prav spodbujanje kratkih oskrbnih verig in lokalna hrana sta po besedah v. d. generalne direktorice direktorata za kmetijstvo na kmetijskem ministrstvu Maše Žagar ena od prednostnih nalog skupne evropske kmetijske politike in tudi strateška usmeritev slovenske kmetijske politike.

Kot je poudarila Žagarjeva, ministrstvo spodbuja povezovanje v kmetijskem sektorju ter krepitev vloge kmeta in oskrbo potrošnikov s kakovostno hrano, saj mora biti to del naše zavesti. Na nas je, da ljudi ozavestimo, da se promovirajo kratke verige in poraba domač hrane, pomagamo tudi pridelovalcem pri tržnih tokovih, treba jim je dati znanje o trženju, izjemno pomembno pa je povezovanje, je povedala Žagarjeva in dodala, da vse to ponuja varno hrano, katere poreklo kupci poznajo, zato vse bolj pridobiva na pomenu.

Ker želijo na Zeleni točki nadgraditi svojo transparentnost in kupcu omogočiti popoln vpogled v pridelavo zelenjadnic, so v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru uvedli omenjeno sledljivost, ki jo bodo s treh zelenjadnic razširili na vse lokalne pridelke.

"Tehnologija veriženja blokov je idealna rešitev za zagotavljanje transparentnosti in preprečevanja goljufij, kjer z omrežjem verige blokov, ki je porazdeljeno med deležnike oskrbovalne verige, uporabniku prijazno, z mobilno aplikacijo, predstavimo preverljivo verigo, je pojasnil Muhamed Turkanović z mariborske fakultete. Kupec namreč s preprostim skeniranjem kode QR v trgovini vidi celotno zgodovino izbranega pridelka.

Mesečno na soboški Zeleni točki prodajo več kot 46 ton sveže zelenjave in sadja, ponudbo pa dopolnjuje več kot 300 različnih lokalnih in drugih izdelkov. Kot je poudaril predsednik zadruge Denis Topolnik, slovensko sadje in zelenjava predstavljata več kot polovico prodanih količin, kar je glede na tretjinsko samooskrbo v Sloveniji veliko.

Soboška občina je po besedah župana Aleksandra Jevška Interregov projekt pametnega mesta razumela tako, da je pametno tudi tisto, ki je samooskrbno s hrano, zato sodelujejo z Zeleno točko v evropskem projektu Cities 2030, ki se ukvarja ravno z vprašanjem zagotavljanja hrane prebivalcem mest.

Zadruga je ustanovila tudi ITC (Inovacijsko tehnološki grozd) Murska Sobota, raziskovalno-inovacijski zavod, ki izvaja različne evropske projekte in je tudi pobudnik evropskega stičišča za digitalizacijo kmetijstva ter pridelave hrane Dih Agrifood. Ta zagotavlja storitve razvoja, prenosa tehnologij in inovativnih pametnih rešitev v kmetijstvu in pridelavi hrane s ciljem, da pri tem ustvarja maksimalno vrednost za slovenski in evropski sistem kmetijstva in proizvodnje hrane.