SLO bocni levo
SLO bocni desno

Zupan:"Z lastnim zelenjavnim vrtom bomo samozadostni"

Slovenija

24.06.2021

Včeraj je v središču Ljubljane (Breg 20) odprla vrata nova restavracija Breg, ki se nahaja v prostorih bivšega gostinskega loklala Pri Vitezu.Posebej je zanimivo to, da so se domislili lastnega zelenjavnega vrta za katerega skrbi profesionalec. 
 
Ob prevzemu oz.odprtju sta lastnika, najmlajši imetnik Michelinove zvezdice med kuharskimi mojstri Jorg Zupan in njegov poslovni partner Matjaž Ivanc, začela z novo zgodbo. 
 
Otvoritve se je udeležilo lepo število ljubiteljev dobre kulinarike, znanih obrazov, prijateljev in podpornikov enega naših najprodornejših kuharskih mojstrov..
 
Po zdaj že zelo uveljavljenem Ateljeju, ki sta ga pred leti uspešno preobrazila iz Smrekarjevega hrama nedaleč stran, se je sedaj zgodilo nadaljevanje njune uspešne zgodbe.
 
Na včerajšnji novinarski konferenci sta gostitelja postregla tudi z novico, da so pod Golovcem začeli obdelovati lasten zelenjavni vrt na 1200 m2,za katerega skrbi profesionalni vrtnar in o tem je Zupan povedal:"Letos smo z vrtom začeli, ker želimo imeti svežo in lastno zelenjavo čeprav v Ateljeju solate ne prodamo veliko, je pa seveda to, da bomo imeli svežo zelenjavo in nekaj sadja nekaj povsem drugega kot če bi to kupovali. Vrt nam že rojeva in tam že pridelujemo. Letos je bilo na začetku malce slabše vreme, a smo vseeno zadovoljni.Ravno sedaj postavljamo rastlinjak, da podaljšamo sezono in zaščitimo pridelek. Cilj je, da je prvo Atelje samozadosten z zelenjavo in seveda tudi Breg, pri tolikšni kvadraturi pa sem prepričan, da bomo imeli višek pridelka za katerega smo se dogovorili še z dvema restavracijama. Tisto, kar ne bo v redu bo šlo seveda v kompost, da nekaj vrnemo nazaj tudi zemlji. V Ateljeju imamo sicer degustacijske menije in je svežina zelenjave zelo pomembna. Pridelujemo veliko vrst sort paradižnikov, kumar, kolerabo, sladek krompir, zelišča itd. Ker smo šele začeli in smo bili za letos pozni, smo v glavnem delali s tistim kar smo dobili iz sadik, za naslednje leto pa imamo ogromno semen in bomo  pridelali tudi številne avtothtone slovenske sorte, Imamo tudi nekaj sadja že sedaj in sicer rdeč in črn ribez, kosmuljo, maline, ameriške borovnice, hibiskus in še kaj bi se in se bo našlo (smeh).."