SLO bocni levo
SLO bocni desno

Restavracija in picerija Čuk praznuje 30 let

Slovenija

15.06.2021

Na Notranjskem je ena najbolj znanih gurmanskih lokacij zagotovo picerija in restavracija Čuk iz Postojne. Ravno danes praznuje že 30 let obratovanja in zaradi tega je njen lastnik David Nikolič organiziral novinarsko konferenco, ki jo je vodila dolgoletna novinarka Helena Premrl.

Začelo se je 15.junija 1991, skromno ob robu športnega parka v Postojni, ko so le nekaj dni zatem gostje tekali tudi v zaklonišče v strahu pred letalskimi napadi JLA.. "Spomnim se, da so prav vsi pobegnili in ni nihče plačal računa, a so naslednji dan prišli spet in vse poravnavali. Noben mi ni ostal dolžan (smeh),"se je začetkov poslovanja (ne preveč podrobno), spominjal David...

Spomini so vseeno še kako živi v družini Davida Nikoliča in njegove soproge Jane, ki pa je tokrat ni bilo, saj je na obisku pri mlajšem sinu Alekseju, košarkarskem reprezentantu, ki igra trenutno v Franciji. Drugi sin, Mitja, je s sezono (v Italiji) končal in je bil tokrat pomešan med novinarji čeprav je del prve ekipe tudi kar zadeva delo v lokalu za katerega se je domisli tudi zelo prikupnega logotipa in sicer kuharske kape, ki je v zadnjem času postala prepoznavni znak že tako zelo znanega gostinskega lokala. V mestu, ki ga svet pozna predvsem po jami, a vedno bolj tudi po ostalih turističnih znamenitostih med katerimi je seveda tudi (Čukova) kulinarika...

Turizem v Postojni je postal resničnost s prihodom železnice Dunaj - Trst, ki so jo pred nekaj dnevi po dobrem stoletju ponovno obudili! Nekaj imenitnih hotelov in furmanskih gostiln je nakazovalo, da bo kraj doživel in je tudi doživljal nesluten turistični razvoj. Sprva predvsem picerija Čuk je bila prva, ki je začela z dostavo na dom. Zelena katrca s telefonsko številko je bila zakon v teh krajih. In tako kot se je razvijal turizem, se je širila tudi picerija s preobrazbo v sedanje prostore, ki se jih ne bi sramovali niti večzvezdnični luksuzni hoteli.

Z odkupom zemljišča so nastajali novi prostori, terasa, prenovili so kuhinjo in obogatili ponudbo. Zadišalo je po italijanskih dobrotah in danes je postala to picerija in restavracija z zavidljivo ponudbo. "Nove tehnologije omogočajo nove, bolj zdrave kulinarične izzive," pove Čuk o napredku, ki pa da ga ne bi zmogel brez ekipe svojih sodelavcev, ki jih je zatem tudi naštel in na vsa usta hvalil.

Pač pa David, zaradi skromnosti pred novinarji, ni obešal na veliki zvon, imena znanih gostov, a po Postojni in tudi daleč naokoli velikokrat govorijo kdo vse, da je bil pri Čuku. Nedavno so lahko zahvaljujoč Čuku v neposredni bližini  Postojnčani občudovali recimo vratarja Atletica iz Madrida, Jana Oblaka. In številne druge znane športnike med katerimi prednjačijo košarkarji, saj se je igra pod obroči pač del družinske tradicije.

David Nikolić - Čuk je skupaj s Tomom Tiringerjem ustanovitelj oz. idejni oče košarkarskega tabora KZS v Postojni in FIBA kampa za dekleta. Mnogi so prav tu začeli svojo uspešno kariero, med njimi se je potil tudi Luka Dončić, pri Čuku kot ga kličejo prijatelji pa so bili kot gostje številni, tudi evroligaški klubi: Olympiacos, PAOK, Budućnost itd. Posameznih imen sploh ne bi naštevali, saj bi lahko mimogrede marsikoga izpustili.