Enver Šišić, generalni direktor skupine Perutnine Ptuj je v intervjuju za Finance, 7.aprila povedal, da je po 115 letih napočil čas, da Perutnina Ptuj naredi korak naprej in postane proizvajalec hrane.
Zaposlujejo več kot sto ljudi, tudi delavce iz večjih lokalnih podjetij, ki se zapirajo; hkrati rastejo in iščejo nove strateške poslovne enote ter nove izdelke za preboj na trgu.
"Perutnina Ptuj bo iz proizvajalca mesa zrasla v proizvajalca hrane," se je bohotil naslov v Financah in nakazal novo strategijo največjega igralca v regiji kar zadeva njihovo kategorijo.
"Na dolgi rok želimo zrasti iz proizvajalca piščančjega mesa v proizvajalca hrane. Za uresničitev te vizije potrebujemo finančno stabilnost, močnega lastnika, know-how, kreativnost in ambicije zaposlenih. Vse to že imamo," je dejal generalni direktor PP.
Glede poslovanja je povedal, da so lani poslovali bolje kot leta 2019, ko so dosegli rekorden rezultat in sicer 30-odstotno rast profitne marže.
Perutnina Ptuj kaže, da so integrirane in živilske verige s svojim poslovanjem stabilne tudi v izrednih razmerah kot je epidemija. Tudi po svetu so veliki sistemi nosilci gospodarske stabilnosti v tem času…
Zagotovil je, da PP ne uvaža ničesar iz Ukrajine, saj da to stroškovno ni smiselno čeprav mnogi špekulirajo, da to počnejo, ker so pač od tam njihovi lastniki-MHP. Zanje je dejal, da so velik igralec na svetovnih trgih in da piščančje meso izvažajo tako v zahodno Evropo kot Afriko, Azijo in na Bližnji ter Srednji vzhod. Poudaril je, da pridelujejo velikanske količine žita, ki jih prodajo na trgu, a ne njim v PP, ker da če bi ga od njih kupovali, da bi bili skupaj s transportnimi stroški, na slabšem. Zaradi tega večino pšenice in koruze kupijo na lokalnem trgu, del pa ga pridelajo sami na 4000 hektarjih državne zemlje, ki jo imajo v najemu. Nekaj ga še kupijo na Hrvaškem, sojo pa uvažajo iz Brazilije, ker domače predelave ni.
Vseeno je Šišič (na fotografiji) dejal, da seveda sodelujejo z lastniki, da imata PP in MHP sicer različne poslovne modele, a tudi veliko sinergij. Lastniki so jim pomagali pri izboljševanju proizvodne učinkovitosti znotraj verige, večja učinkovitost pa jim je potrebna, ker okoli 60 odstotkov mesa in izdelkov, ki jih naredijo v Sloveniji, izvozijo.
Od investicij je izpostavil gradnjo najsodobnejših hlevov v Srbiji, v Sloveniji pa avtomatizacijo procesov.
"Lani smo v skupini prodali več kot 100.000 ton piščančjega mesa in izdelkov kar je rekorden rezultat," se je pohvalil z razlogom.
Od leta 1998 v PP Enver Šišić se je v Perutnini Ptuj zaposlil leta 1998 in svojo poslovno pot začel kot razvojni tehnolog. Leta 2004 je prevzel vodenje proizvodnje pripravljenih jedi, nato tudi vodenje večjih investicijskih projektov v tujini, od leta 2010 pa je opravljal funkcijo direktorja družbe Perutnina Ptuj B. Med leti 2014 in 2016 je bil zaposlen v skupini Lactalis kot direktor tovarne Dukat v Zagrebu. Konec leta 2016 se je vrnil v Perutnino Ptuj, kjer je prevzel zadolžitve izvršilnega direktorja za proizvodnjo v Skupini Perutnina Ptuj. Zaključil je tudi program MBA na Poslovni šoli IEDC Bled. |