SLO bocni levo
SLO bocni desno

Paštete Kekec po desetih letih iz lastnih prostorov družbe Osem v Pomurju

Slovenija

19.03.2021

Družba Osem iz Murske Sobote, najbolj znana po paštetah blagovne znamke Kekec, je po desetih letih poskusov kupila približno 30 odstotkov zgradb nekdanje Pomurke, konzervni obrat, ki so ga imeli v najemu, in klobasičarno, kamor bodo razširili proizvodnjo. Zdaj izdelajo približno 1000 ton paštet letno, od tega 650 ton paštete Kekec.
 
 
Celoten proizvodno-skladiščni kompleks Pomurke v stečaju s skupno tlorisno površino 21.000 kvadratnih metrov je Družba za upravljanje terjatev bank kot največja upnica propadle Pomurke prodajala za 4,3 milijona evrov, vendar kupca, tako kot minulih deset let, tudi tokrat ni bilo, mogoče pa je bilo kupiti posamezne sklope. Tri je kupilo podjetje Osem.
 
Gre za novejše Pomurkine zgradbe, zgrajene leta 2002, Osem pa ima tudi četrtinski delež v zamrzovalnih komorah ter kompresorski del, kupili so tudi štirinajstino vseh dovoznih poti kompleksa. Miroslav Flisar, direktor in lastnik podjetja, ki sicer deluje 27 let, je za STA povedal, da je bila desetletna trnova pot do nakupa zanj poučna, saj je bila drugačna od zamisli in pričakovanj.
 
Pomurkin obrat, stečaj nekdanjega velikega mesnopredelovalnega podjetja se je začel leta 2009, je Osem v najem vzel leta 2011 z namenom odkupa, a so se postopki zavlekli, tudi zato, ker je stečajna upraviteljica poskušala prodati celoto, kar bi bilo za upnike najboljše. Zato je Flisar razmišljal o gradnji novega obrata, a ugotovil, da zaradi zahtevne selitve strojne opreme ne bi imeli dovolj zalog, kar za njihove ne bi bilo dobro.
 
Zaradi negotovosti oziroma morebitnega nakupa celotnega kompleksa, zaradi česar bi se morali izseliti, je imela družba ves čas tihi dogovor s tujimi partnerji, da bi proizvodnjo začasno preselili k njim. Prodajajo predvsem doma, v Makedoniji, na Hrvaškem in v Italiji, izdelujejo pa tudi paštete za trgovske blagovne znamke. Surovine kupujejo večinoma v Avstriji, tudi v Nemčiji, saj bi jim slovensko prašičje meso po Flisarjevih besedah zadostovalo kvečjemu za dva ali tri mesece.
 
Epidemija covida-19 jim ni povzročila težav, na začetku so obrat praktično hermetično zaprli, od prvega dne so delavce testirali, med prvimi so kupili hitre teste. "Zaposleni so upoštevali ukrepe, naročili smo jim, naj ostanejo doma, če so bili v stiku s kom sumljivim, dobili so normalno plačo, nobenih povračil države ni bilo," pravi Flisar.
 
 
Zabeležili 23-odstotno rast

 Lani je imela družba s 37 zaposlenimi 3,7 milijona evrov prihodkov, kar je 23-odstotna rast glede na leto prej. Vse njihove paštete zavzemajo približno 22-odstotni tržni delež, ki ga želijo povečati na 35 odstotkov. Letos načrtujejo osvežitev blagovne znamke Kekec z novo podobo in okusi ter novo obliko pločevinke z lažjim odpiranjem. V nekdanji klobasičarni pa načrtujejo tudi linijo za izdelke certificiranih izdelkov halal za trge muslimanskih držav.