"Naš cilj je, da vinograde in celotno okolje ohranimo za naslednike v vsaj takšni kondiciji, kot smo jih podedovali. Vinogradništvo se v Brdih prenaša iz roda v rod, zato je ohranjanje čistega in zdravega okolja za nas, ki tu živimo in delamo z naravo, ključnega pomena," so v Kleti Brda zapisali v sporočilu.Klet Brda stopajo na pot trajnostne pridelave grozdja
Slovenija
16.03.2021
V Kleti Brda menijo, da je trajnostni vidik vinogradništva in vinarstva edina prava pot. Vinograd mora biti naravi in ljudem, ki ga obdelujejo, kar se da prijazen, obenem pa pridelovalcu prinašati dohodek in omogočati razvoj na dolgi rok. Zato so za svoje kooperante pripravili pravila za trajnostno pridelavo grozdja.
"Naš cilj je, da vinograde in celotno okolje ohranimo za naslednike v vsaj takšni kondiciji, kot smo jih podedovali. Vinogradništvo se v Brdih prenaša iz roda v rod, zato je ohranjanje čistega in zdravega okolja za nas, ki tu živimo in delamo z naravo, ključnega pomena," so v Kleti Brda zapisali v sporočilu.V Sloveniji nimamo enotnega sistema, kot v nekaterih drugih vinogradniških državah, zato so v Kleti Brda sami pripravili pravila trajnostne pridelave za svoje člane. Trajnostno pridelavo grozdja so razdelili na tri stebre.
Prvi steber trajnostne pridelave zajema tehnično področje dela v vinogradih. Zapoveduje pravilno pripravo zemlje, izbiro pravih sort za prave lege, uravnavanje vodnega režima v tleh, varstvo trte ter ohranjanje vrstne raznolikosti. Tako dosledno delo briških zadružnikov v vinogradih skozi vse leto zagotavlja zdravo življenjsko okolje prebivalcev in kmetov, kar je drugi steber, ter posledično omogoča dolgoročno poslovno uspešnost Kleti Brda (tretji steber), ki krepi celotno področje Goriških Brd.
Klet Brda združuje 370 briških vinogradniških družin. S trajnostnim delovanjem želi zagotoviti njihovo socialno-ekonomsko stabilnost, saj mora vinogradništvo prinašati dovolj dohodka in biti dobro organizirano in racionalno, da omogoča tako preživetje kot dolgoročni razvoj kmetij.
"Za simbol naše zavezanosti k trajnostni pridelavi smo izbrali čebelico, saj številčna prisotnost čebel v naših vinogradih kaže na ekološko ravnovesje in biotsko raznovrstnost v njih. V zadnjih letih je v Brdih čebelarstvo v polnem razmahu, kar dokazuje, da ohranjamo ekološko ravnovesje in da je trajnostno kmetijstvo naravi prijazno," so še zapisali v sporočilu.
Trajnostno pridelavo grozdja sedaj označujejo na etiketah briških vin. Ob tem pa ostaja njihov cilj, da bodo tak simbol v nekaj letih lahko dali na prav vsa vina.


