Vrednost kmetijskih pridelkov, ki so jih zasebni pridelovalci prodali na živilskih trgih, je bila lani za 6,1 odstotka višja kot predlani.
Najbolj se je zvišala vrednost prodanega sadja, in sicer za 25,1 odstotka, je ta teden objavil državni statistični urad. Vrednost zelenjadnic iz lastne pridelave, prodanih med drugim tudi na tržnicah, je bila lani za skoraj štiri odstotke višja kot predlani.
Vrednost prodanega krompirja se je medtem znižala za skoraj 16 odstotkov, vrednost perutninskega mesa iz lastne pridelave, prodanega na živilskih trgih, pa je bila lani nižja kot predlani.
Nižja je bila tudi vrednost prodanih jajc. Mleka in sirov je bilo prodanih manj, preostalih mlečnih izdelkov pa več kot v letu prej. Medu so pridelovalci prodali na živilskih trgih več kot v letu 2019. Za kilogram medu je bilo treba odšteti povprečno 10,08 evra.