SLO bocni levo
SLO bocni desno

Pod zemljepisno zaščitena živila tudi istrski ovčji sir

Slovenija

23.02.2021

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so prejeli vlogo za zaščito istrskega ovčjega sira z zaščiteno označbo porekla v EU. Vlogo so skupaj pripravili slovenski in hrvaški proizvajalci tega sira, ki bo v hrvaščini zaščiten pod imenom istarski ovčji sir, so sporočili z ministrstva.
 
 
. Istrski ovčji sir se lahko izdeluje le na območju slovenske in hrvaške Istre, vključno s kvarnerskimi otoki. Za izdelavo se uporablja surovo ali pasterizirano mleko ovc, ki so bile vzrejene izključno na tem predpisanem zemljepisnem območju. Ovce se morajo za pridobitev zaščite krmiti s pašo na pašnikih, z možnostjo dokrmljevanja s posušeno lucerno, senom in žiti, kot so grobo mleta zrna koruze, ječmen, oves.
 
Posebnosti, lastnosti in kakovosti istrskega ovčjega sira so rezultat napol ekstenzivnega načina vzreje ovc, sestave mleka avtohtone pasme istrska pramenka/istarska ovca ter dolge tradicije in umetnosti proizvodnje ovčjega sira na omenjenem obmorskem območju Slovenije in Hrvaške.
 
Istrski ovčji sir/istarski ovčji sir bo tako po potrditvi eden od več zaščitenih izdelkov v EU, za katerega zaščito sta skupaj zaprosili Slovenija in Hrvaška. Sosedi sta do zdaj pri Evropski komisiji zaščitili dva skupna izdelka. To sta istrski pršut/istarski pršut in oljčno olje Istra, oba z zaščiteno označbo porekla. Obenem bosta Slovenija in Hrvaška v Bruselj poslali vlogo za skupno zaščito istrskega medu/istarskog meda.