
Nova zmeda glede ukrepa (ne)zapiranja med gostinci
Slovenija
18.02.2021
Včeraj smo na TVS izvedeli, da bi bile lahko gostilne oz. restavracije ves čas epidemije koronavirusa, za zaposlene v istem podjetju, ves čas odprte in da je zaradi tega zdaj (tudi) med inšpektorji zavladala prava zmeda.
Gostinski obrati zaradi epidemije že štiri mesece v lokalih ne morejo ponuditi hrane in pijače, a v poročilu TVS smo se lahko prepričali, da na Gorenjskem neka restavracija na Posavcu pri Kranju zadnje mesece vsak dan gosti okoli 60 ljudi.
Miha Houston, lastnik lokala Houston resort je za TVS povedal. "Preden smo zaprli, smo dnevno pripravili od 100 do 150 malic za posamezne zaposlene iz podjetij v okolici, nato pa smo morali vse te malice razvažati, kar je bil logističen problem, zaposliti smo morali dodatne ljudi," je povedal. Od oktobra do decembra so pri ministrstvu za gospodarstvo in na Nacionalnem institutu za javno zdravje (NIJZ) večkrat preverjali, ali bi lahko premražene delavce Slovenskih železnic (SŽ), ki so delali v bližini, postregli v gostilni. Ves čas so trdili, da to ni mogoče, razen za tiste, ki spijo v hotelu, a sledil je preobrat. Konec decembra nas je obiskala inšpektorica z Uprave za varno hrano, ki je prišla preverit, ali pri svojem delu uporabljajo ustrezna razkužila. Vprašala nas je, koliko hrane razvozimo, kaj počnemo. Povedali smo, da večinoma hranimo poslovne uporabnike, in sama nam je povedala, da nam tega ni treba voziti, da lahko pri nas jejo, če se držimo ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19."
S 3. januarjem so začeli streči malice. Pogodbo imajo s 30 podjetji in vsak dan v restavraciji postrežejo okoli 60 gostov. To bi lahko počeli že ves čas epidemije, so za TV Slovenija potrdili na zdravstvenem inšpektoratu.



