SLO bocni levo
SLO bocni desno

Razpis za izbor najbolj inovativnih živil 2022

Slovenija

10.06.2021

Podeljena bo tudi nagrada za najbolj inovativno živilo s področja trajnosti. Pobude za najbolj inovativna živila sprejemajo do 30. novembra 2021 preko spletne strani Inštituta za nutricionistiko.
 
 

Inštitut za nutricionistiko je objavil nov razpis za izbor najbolj inovativnih živil, proizvedenih v Sloveniji in uvedenih na tržišče v zadnjem letu. Gre za nadaljevanje v letu 2014 začetega projekta, namen katerega je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in večjo prijaznost potrošniku in okolju, s čimer želimo prispevati k pestrejšemu izboru kakovostnih živil. Posebnost letošnjega razpisa je, da bodo podelili tudi dve posebni nagradi - in sicer za polnozrnata živila ter posebno nagrado s področja trajnosti, npr. za rastlinske nadomestke mesa. Projekt je nekomercialne narave in je povsem brez stroškov za prijavitelje, sofinancira ga Ministrstvo za zdravje. Pobude za najbolj inovativna živila sprejemajo do 30. novembra 2021 preko spletne strani Inštituta za nutricionistiko. K prijavi so vabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil, od najmanjših turističnih kmetij pa do velikih živilskih podjetij s sedežem v Sloveniji.  

Proizvodnja živil je polna izzivov in številni proizvajalci vlagajo zelo veliko truda v inovativen razvoj novih živil, ki imajo bodisi boljšo prehransko sestavo, vsebujejo manj aditivov, podpirajo zdravje, ali pa druge lastnosti, ki prispevajo k trajnosti, prijaznosti potrošnikom ali okolju, vendar pa verodostojne informacije o takšnih proizvodih pogosto težko pridejo do potrošnika. Tudi domači proizvajalci na tržišče lansirajo vrsto novih inovativnih živil, tudi takšnih z zelo izboljšano prehransko sestavo, ki pa v hudi mednarodni konkurenci pogosto težko preživijo. Domači proizvajalci pogosto nimajo zadostnih oglaševalskih sredstev, da bi takšna inovativna živila in njihove prednosti uspešno predstavili potrošnikom, da bi prodaja omogočila rentabilno proizvodnjo takšnih živil. 

V letošnjem letu nadaljujejo z lanskoletno pobudo za najbolj inovativno polnozrnato živilo. 

Doc. dr. Anita Kušar, Inštitut za nutricionistiko: "Veliko zanimanje za polnozrnate izdelke v lanskem letu in varovalna vloga vlaknin v prehrani, ki jih takšni izdelki vsebujejo, je botrovalo odločitvi, da s pobudo nadaljujemo. Uživanje energijsko redke hrane, ustrezna hranilna sestava dnevnega obroka, pestre kombinacije primernih živil v obrokih in uživanje priporočenih dnevnih obrokov, ki so usklajeni s fiziološkimi potrebami organizma, so prehranski varovalni dejavniki zdravja. Omenjene usmeritve država zagotavlja z različnimi ukrepi znotraj Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025. Znotraj nacionalnega programa so med dvanajstimi priporočili, ki vodijo do zdravega prehranjevanja, posebej izpostavljene tudi prehranske vlaknine, katerih vključevanje v prehrano je potrebno pospeševati, saj jih Slovenci zaužijemo v premajhnih količinah. Preliminarni rezultati raziskave o prehranskem vnosu vlaknin med prebivalci Slovenije  namreč kažejo, da je vnos prehranske vlaknine pri večini prebivalcev Slovenije trenutno bistveno nižji od priporočil. Raziskava je bila izvedena v sodelovanju Inštituta za nutricionistiko, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Instituta Jožef Stefan in Biotehniško fakulteto UL, natančni rezultati pa bo bodo objavljeni v drugi polovici letošnjega leta."
 
Pobude za izbor najbolj inovativnih živil lahko podajo tako potrošniki kot tudi sami proizvajalci živil preko spletne strani Inštituta za nutricionistiko (https://www.nutris.org/inovativna-zivila/novice/razpis-inovativna-zivila-leta-2022). 

Vsak proizvajalec lahko predlaga tri inovativna živila po lastnem izboru, medtem ko potrošniki lahko predlagajo tudi več različnih živil. 

Tudi tokrat bodo proizvajalcem izbranih živil omogočili, da bodo informacijo o prejetem priznanju prosto komunicirali v javnosti, tako na označbah kot predstavitvah živil, brez kakršnih koli dodatnih stroškov.
Prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko:

""Da bi spodbujali inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in na ta način potrošnikom zagotovili pestrejši izbor kakovostnih živil, smo na Inštitutu za nutricionistiko v letu 2014 začeli z izborom najbolj inovativnih živil. Projekt je bil že v preteklih letih zelo uspešen, tako da smo v začetku letošnjega leta javnosti lahko predstavili že šesti sklop najbolj inovativnih živil v različnih skupinah živil. Razpis bo odprt do 30. novembra 2021, na razpisu izbrana najbolj inovativna živila leta 2022 pa bomo javnosti predstavili v začetku prihodnjega leta. Odločili smo se, da bomo tokrat podelili tudi posebno nagrado za najbolj inovativno živilo s področja trajnosti, npr. za rastlinske nadomestke mesa. Pri vrednotenju trajnosti prehranjevanja se, poleg vpliva prehrane na zdravje, upošteva tudi okoljske vidike proizvodnje živila. Med pomembnejšimi stebri trajnostnega načina prehranjevanja je skrbneje načrtovana prehrana, ki omogoča zmanjševanje zavržkov hrane, ter zagotavljanje pestre in uravnotežene prehrane, v kateri imajo zelo pomembno mesto živila rastlinskega izvora, katerih pridelava ima manjši vpliv na okolje."

Doc. dr. Anita Kušar,"Pri izboru bomo upoštevali najrazličnejše vidike inovativnosti, predvsem pa posebnosti v sestavi z namenom doseganja ugodne prehranske sestave. Zaradi načina izbora bodo iz ocenjevanja izločena prehranska dopolnila, alkoholne in žgane pijače ter živila z visoko vsebnostjo maščob, predvsem nasičenih, sladkorjev, soli in vsebnostjo drugih snovi, katerih uživanje želimo omejevati."