SLO bocni levo
SLO bocni desno

ZANIMIVOST: Najdaljša vrsta za krofe nastala v Kopru

Slovenija

16.02.2021

Marsikdo se vpraša, v čem je skrivnost krofov iz koprske Čokoladnice Da Ponte, da so ljudje zanje pripravljeni čakati v dolgi koloni, ki se v teh dneh vije vse do znamenitega Da Pontejevega vodnjaka in občasno še dlje.
 
Lastnik Čokoladnice Da Ponte v Kopru Danijel Sertič je prišel v službo že sinoči ob 20.00 in je pekel krofe vse do 6.00 zjutraj. Na vprašanje, koliko so jih napekli, je za spletni portal Regional Obala v smehu dejal: "Nekaj sto."
 
Povpraševanje je vsekakor veliko, saj je včeraj zgodaj popoldne na družbenih omrežjih objavil obvestilo, da zapirajo naročila, ker jih do danes preprosto ne bi mogli napeči za vse. Že v soboto se je dolga vrsta čakajočih za slasten krof po receptu none Veronike Božič vila vse do vodnjaka in danes zjutraj ob 7.30, ko so čokoladnico odprli, ni bilo nič drugače.
 
"Pomagata mi soproga in hči, ki opravita prodajo oziroma dostavo. Vem, da brez njiju ne bi zmogel, vendar tudi onidve vesta, da brez mene ne bi bilo nič," je Sertič dodal v šali. Zadnjo rundo pustnih krofov bodo spekli danes popoldne, sicer pa je znameniti koprski krof mogoče dobiti vsak dan.
 
Recept našel v omari

Kaj in kako vse je potrebno namešati skupaj za ta krof, ki si ga želijo preizkusiti množice, ostaja skrivnost. Recept none Veronike iz Zadra je po njeni smrti Danijel odkril v omari, ko je pospravljal njene stvari. Zapisan je bil leta 1962, zato za krofe "Da Ponte" pregovorno pravijo, da "te njihov okus vrne v otroštvo". Najbolj znani so po vanilijevi kremi, a je mogoče dobiti tudi običajen krof polnjen z marmelado. Za bodoče Danijel razmišlja o čokoladnem polnilu, navsezadnje se je zgodba v Kopru začela s čokolado.