
Kot so poudarili na NIJZ, lahko imunski sistem krepimo prav z uravnoteženo prehrano in dnevno zmerno telesno aktivnostjo, pri kateri se vsaj za pol ure tudi zadihamo in oznojimo. Na to, kakšen imunski sistem imamo, ne moremo povsem vplivati, lahko pa ga ustrezno podpremo. Ob telesni aktivnosti je za krepitev imunskega sistema pomembna tudi prehrana, ki zagotavlja zadostno količino za imunski sistem pomembnih snovi ter zadosten vnos tekočin.
Dodaten izziv pomeni prehrana med prazniki, ko obroke tradicionalno obogatimo s prazničnimi jedmi, kot so še večje količine mesa in mesnih izdelkov, sladkega peciva, potic in tort. "Nič ni narobe, če se kak dan pregrešimo, a se moramo zavedati, da ni vsak decembrski dan praznik in da nekatera živila, če jih uživamo prepogosto, začnejo neugodno vplivati na zdravje, počutje in imunski sistem," navajajo pri NIJZ.
Zdravstvena stroka zato pri hrani svetuje zmernost. Ljudje naj upoštevajo priporočila o uravnoteženi prehrani, popijejo dovolj tekočine, predvsem vode in nesladkanega čaja, čim manj ali najbolje nič pa alkohola.
Slovenski prazniki so namreč že pregovorno vezani na praznično obloženo mizo, s tem pa je povezano tudi pogostejše prenajedanje in opuščanje telesne dejavnosti. Zaradi tega prihaja do kratkotrajnih prebavnih motenj, ki pa običajno minejo brez večjih zapletov. V takih primerih zdravniki svetujejo kozarec vode z žlico limoninega soka, ki običajno spodbudi delovanje prebavnih encimov. "Prebavo lahko lajšamo tudi z ječmenovo in riževo juho, v primeru zaprtosti pa pomaga prehranska vlaknina in telesna dejavnost," so še zapisali.
Po njihovih po podatkih se v povprečju odrasel človek za praznike zredi za 1,5 do dva kilograma. "Zato je pomembno, da se vzdržimo prenajedanja in skušamo vsak obilnejši praznični obrok uravnotežiti z ostalimi dnevni obroki, ki so lahko bolj skromni in z več zelenjave in sadja," še dodajajo na NIJZ in svetujejo nadomestilo sladkorja s cimetom ter maščob z repičnim oljem.


