
Slovenska šunka na mizah japonskih restavracij
Slovenija
22.12.2020
Mesarstvo Kodila je na Japonsko začelo izvažati izdelek z zaščiteno označbo porekla, prekmursko šunko. Šunkarna iz Markišavcev pri Murski Soboti je uspel veliki met - prvič v zgodovini Slovenije izvaža suhomesnate izdelke na Japonsko.

Prekmurska šunka se je ravno ta teden prvič znašla na mizah nekaterih japonskih restavracij. "Seveda smo v podjetju navdušeni, a se zavedamo, da lastovka še ne prinese pomladi. Treba je nenehno delati in uspehi niso samoumevni. Res je, da smo z izvozom na Japonsko postali pionirji. Zdaj se tudi Kras zanima za naše izkušnje. Krištof Kolumb je prvi odkril Ameriko in preostali, ki so prišli za njim, so bili vedno drugi," je povedal Janko Kodila, ki je pred 20 leti od očeta prevzel vaško mesarijo.
Poudarja, da je za osvajanje Japonce oziroma njihovega trga potrebno veliko časa. Pot od pobude do izvoza je denimo trajala kar 7 let. Na Daljni vzhod so poslali 70 kilogramov šunke v vrednosti 10.000 evrov. Prekmursko šunko že lahko okušajo v dveh japonskih restavracijah, tudi kot sestavino v sušiju, v kratkem jo bodo ponujali v butičnih trgovinah, kot pakiran premium izdelek.
Šunka je narejena iz avtohtone pasme slovenskih prašičev in sušena pod slamnato streho. "Iščemo kakovost in ekskluzivo, ne pa volumna," je dodal Kodila. Zaradi visoke dodane vrednosti bo izdelek na Japonskem od tri do štirikrat dražji, kot v Sloveniji.


