SLO bocni levo
SLO bocni desno

Zaključuje se letošnji razpis za najbolj inovativna živila

Slovenija

23.11.2020

  • Inštitut za nutricionistiko je tudi letos objavil razpis za izbor najbolj inovativnih živil, proizvedenih v Sloveniji in uvedenih na trg v zadnjem letu. Gre za nadaljevanje, v letu 2014 začetega projekta, namen katerega je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in večjo prijaznost potrošniku in okolju, s čimer želijo prispevati k pestrejšemu izboru kakovostnih živil.
 
Posebnost letošnjega razpisa je, da nameravajo podeliti tudi posebno nagrado za najbolj inovativno polnozrnato živilo, nadaljujejo pa tudi s spodbudo za najbolj inovativno živilo iz ajde. Projekt je nekomercialne narave in povsem brez stroškov za prijavitelje, sofinancira ga ministrstvo za zdravje.
 
Pobude za najbolj inovativna živila sprejemajo do 30. novembra 2020 preko spletne strani Inštituta za nutricionistiko. K prijavi so vabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil, od najmanjših turističnih kmetij pa do velikih živilskih podjetij s sedežem v Sloveniji. Promocija nagrajenih izdelkov bo glede na razmere nekoliko drugačna, vendar zelo atraktivna.  
 
Proizvodnja živil je polna izzivov in številni proizvajalci vlagajo zelo veliko truda v inovativen razvoj novih živil, ki imajo bodisi boljšo prehransko sestavo, vsebujejo manj aditivov, podpirajo zdravje, ali pa druge lastnosti, ki prispevajo k prijaznosti potrošnikom ali okolju, vendar pa verodostojne informacije o takšnih proizvodih pogosto težko pridejo do potrošnika.
 
Tudi domači proizvajalci na trg lansirajo vrsto novih inovativnih živil, tudi takšnih z zelo izboljšano prehransko sestavo, ki pa v hudi mednarodni konkurenci pogosto težko preživijo. Domači proizvajalci pogosto nimajo zadostnih oglaševalskih sredstev, da bi takšna inovativna živila in njihove prednosti uspešno predstavili potrošnikom, da bi prodaja omogočila rentabilno proizvodnjo takšnih živil.
 
Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko: "Da bi spodbujali inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in na ta način potrošnikom zagotovili pestrejši izbor kakovostnih živil, smo na Inštitutu za nutricionistiko v letu 2014 začeli z izborom najbolj inovativnih živil. Projekt je bil že v preteklih letih zelo uspešen, tako da smo v začetku letošnjega leta javnosti lahko predstavili že peti sklop najbolj inovativnih živil v različnih skupinah živil. Razpis bo odprt do 30. novembra 2020, na razpisu izbrana najbolj inovativna živila leta 2021 pa bomo javnosti predstavili v začetku prihodnjega leta. V tokratnem razpisu bomo proizvajalce posebej pozvali k razvoju polnozrnatih živil, saj želimo prispevati k povečanju njihove razpoložljivosti, potrošnike pa ozaveščati o pomenu uživanja polnozrnatih živil."
 
V letošnjem letu nadaljujejo z lanskoletno pobudo za najbolj inovativno živilo iz ajde.
 
Anita Kušar, Inštitut za nutricionistiko: "Veliko zanimanje za izdelke iz ajde v lanskem letu nas je spodbudilo k odločitvi, da s pobudo nadaljujemo. Zaradi bogate hranilne sestave ajde, ki jo odlikuje visoka vsebnost kakovostnih beljakovin ter drugih bioaktivnih sestavin, predvsem rutina in kvercetina, je ajda živilo, ki bi moralo zasedati pomembno mesto v naši prehrani. Poleg navadne ajde poznamo tudi tatarsko ajdo, katere prehranska sestava je še posebej zanimiva, zelo zanimiva pa je tudi zaradi neizkoriščenega potenciala za širjenje gojenja v Sloveniji, s čemer bi povečali pestrost kmetijskih rastlin in omogočili pridelovanje na marginalnih kmetijskih območjih. Obe vrsti ajde omogočata proizvodnjo živil brez glutena, kar je posebej pomembno za skupine prebivalcev s posebnimi prehranskimi potrebami. Vse to so razlogi, da želimo spodbuditi proizvajalce, da bi potrošniku ponudili več živil iz ajde, prebivalce pa ozavestiti, da v prehrano ajdo pogosteje vključijo."
 
Gre za cilja aplikativnega raziskovalnega projekta "Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil", ki ga izvajajo na Inštitutu za nutricionistiko v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, Institutom "Jožef Stefan" in Kemijskim inštitutom, ob finančni podpori Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS in Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS."
 
Pobude za izbor najbolj inovativnih živil lahko podajo tako potrošniki kot tudi sami proizvajalci živil preko spletne strani Inštituta za nutricionistiko (https://www.nutris.org/inovativna-zivila/novice/razpis-inovativna-zivila-leta-2021).
 
Vsak proizvajalec lahko predlaga tri inovativna živila po lastnem izboru, medtem ko potrošniki lahko predlagajo tudi več različnih živil. Anita Kušar: "Pri izboru bomo upoštevali najrazličnejše vidike inovativnosti, predvsem pa posebnosti v sestavi z namenom doseganja ugodne prehranske sestave. Zaradi načina izbora bodo iz ocenjevanja izločene alkoholne in žgane pijače ter živila z visoko vsebnostjo maščob, predvsem nasičenih, sladkorjev, soli in vsebnostjo drugih snovi, katerih uživanje želimo omejevati."
 
Tudi tokrat bomo proizvajalcem izbranih živil omogočili, da bodo informacijo o prejetem priznanju prosto komunicirali v javnosti, tako na označbah kot predstavitvah živil, brez kakršnih koli dodatnih stroškov

Dodatne informacije: https://www.nutris.org/inovativna-zivila/novice/razpis-inovativna-zivila-leta-2021
Informacije o projektu in nagrajencih prejšnjih razpisov: https://www.nutris.org/inovativna-zivila