Vse več ljudi uživa le rastlinsko hrano, pri rastlinskih nadomestkih za meso živalskega izvora pa pogrešajo teksturo mesa. Kamniški startup Bevo ima rešitev zanje – razvili so proces in stroj, ki koščke rastlinskih beljakovin pretvori v zrezek s takšno teksturo, kot jo ima meso. Za zagon industrijske proizvodnje iščejo vlagatelja od Slovenije do ZDA, piše portal Agrobiznis.

Maj Hrovat, Luka Sinček in Tilen Travnik, ustanovitelji Beva, so v letu dni sami razvili inovativen postopek in stroj, ki rastlinske proteinske izolate ali moke pretvori v vlakna, po teksturi podobna mesu, te pa lahko oblikujejo v zrezke. "Naš stroj ima laboratorijske zmogljivosti, saj lahko naredi od 0,5 do 0,8 kilograma velik zrezek, ki ima strukturo mesa. Lahko poustvari strukturo govejega, svinjskega ali piščančjega mesa. Če dodamo še aromo mesa, dobimo zrezek, primeren za vegetarijance, vegane in tako imenovane fleksitarijance, ki namesto živalskih beljakovin raje uživajo rastlinske," je povedal direktor Beva Tilen Travnik.
Na podjetniško pot jih je usmeril akademski članek, da so na Nizozemskem po naključju odkrili, kako lahko z analitsko metodo iz fizike beljakovinam spremenijo strukturo v vlakna. V Bevu so razvili proces in prvi prototip stroja, ki rastlinske beljakovine spremeni v vlakna, podobna mesu. Stroj so izboljševali in prišli do četrtega prototipa.
"Z njim znamo narediti do 0,8 kilograma velik zrezek, ki ima zelo podobno teksturo mesa," pravi Travnik. Stroja, ki deluje nasprotno kot strojček za mletje mesa, saj delce predela v zrezek, še niso poimenovali. Pišejo patentno prijavo. Prišli so v ožji izbor za vstop v podjetniški inkubator Y Combinator v Silicijevi dolini in v začetku novembra pričakujejo odgovor, ali se vsaj del ekipe seli čez lužo.
Vabi jih italijanski startup pospeševalnik, decembra se bodo predstavili na virtualni konferenci Future Food-Tech. K sodelovanju jih vabijo tudi slovenska podjetja.
Trg rastlinskega mesa je v ZDA vreden že skoraj milijardo evrov "Po ocenah je ameriški trg mesa iz rastlinskih beljakovin vreden milijardo dolarjev in iz leta v leto strmo raste, evropski trg je podobno velik in razvit. Za zagon proizvodnje potrebujemo veliko kapitala, zato smo odprti za vlagatelje. O proizvodnji na veliko se pogovarjamo tudi z domačimi podjetji, eno zanima razvoj proizvodne linije, drugo pa išče prave izdelke, da bi zapolnilo proste zmogljivosti pri predelavi mesa," za konec pravi Travnik. |