SLO bocni levo
SLO bocni desno

ZANIMIVOST: Goveja juha v steklenici

Slovenija

20.10.2020

V gostišču Pr' Kovač, vredno cesarja v Naklem pri Kranju, kjer ima Cesar Franc Jožef svojo sobo, saj naj bi pred mnogimi leti nekje blizu krstil Kranjsko klobaso in imajo sedaj tam  tudi zaščiteno znamko: Pr'Kovač je Kranjska klobasa dobila ime, so prišli do zanimive poslovne ideje in ljubiteljem domače juhe ponudili govejo juho v steklenici.
 
Namenjena je "vsem, ki nimate časa, ne znate ali nimate kakovostnih sestavin, da bi si dobro govejo juh'co sami skuhali, radi pa jo jeste", pravijo v znani gostilni. Pasterizirana goveja juha, liter stane 5,5 evra, je brez dodanih konzervansov in ojačevalcev okusa, a vseeno zdrži tri tedne na sobni temperaturi, narejena pa je iz mesa in zelenjave lokalnih pridelovalcev. Ob večji količini jo iz Naklega pripeljejo tudi dlje.
 
V knjigi Mojstrovine s kranjsko klobaso je Janez Bogataj zapisal: "Ena od zgodb govori, da je ime kranjska klobasa nastalo v gostilni Marinšek v Naklem pri Kranju. Cesar Franc Jožef (1830–1916) naj bi se ''nekoč'' peljal s kočijo z Dunaja proti Trstu. Na dolgi poti je postal lačen in kočijažu je ukazal ustaviti pred gostilno Marinšek. Cesar je potožil gostilničarju, da je lačen, ta pa mu je odgovoril, da v kuhinji nimajo drugega kot ''enih navadnih klobas''. Cesar je naročil klobaso, gostilničar mu jo je prinesel k mizi, cesar jo je poskusil in ob prvem grižljaju navdušeno izjavil: ''Pa saj to ni navadna, to je kranjska klobasa!''
 
Dodali bi, da v Naklem očitno zdaj tudi juha ni navadna...