S trgatvijo modrega pinota in chardonnay-a za penine so pričeli 25. avgusta. Od srede, 2. septembra pa so začeli z redno trgatvijo, ki se bo zaključila jutri, v četrtek, 1.oktobra.Kljub nenavadnim razmeram normalna trgatev letnika 2020 Kleti Brda
Slovenija
30.09.2020
S trgatvijo modrega pinota in chardonnay-a za penine so pričeli 25. avgusta. Od srede, 2. septembra pa so začeli z redno trgatvijo, ki se bo zaključila jutri, v četrtek, 1.oktobra.Vinogradništvo se v Brdih prenaša iz roda v rod, zato je ohranjanje čistega in zdravega okolja za nas, ki tam živijo in delajo z naravo, ključnega pomena. V Kleti Brda izhajajo iz prepričanja, da se pridelava velikih vin začne s spoštovanjem do zemlje, skupnosti in prihodnjih generacij. Zavezani so temu, da so naša vina pridelana na način, ki je odgovoren do narave, do ljudi, ki pridelujejo grozdje in vino, ter na način, ki omogoča dolgoročno ekonomsko uspešnost.
Trajnostna pridelava je v nekaterih vinorodnih deželah kodificirana na državni ravni, kar pomeni, da lahko vinarji, če želijo pridobiti certifikat, da je njihova pridelava trajnostna, sledijo zapisanim pravilom in če so uspešni, certifikat pridobijo. V Sloveniji takega enotnega sistema nimamo, zato so v Kleti Brda sklenili, da v letošnjem letu pravila trajnostne pridelave, ki so jih uveljavili že pri večini članov, sprejmejo tudi na upravnem odboru Kleti Brda, in sicer s Pravilnikom o trajnostni pridelavi grozdja in vina v Kleti Brda.
Za simbol zavezanosti k trajnostni pridelavi so izbrali čebelico, saj številčna prisotnost čebel v naših vinogradih kaže na ekološko ravnovesje in biotsko raznovrstnost v njih. Čebele zagotavljajo eno najbolj prepoznavnih ekosistemskih funkcij, to je opraševanje – zaradi katere je pridelava hrane sploh mogoča. Simbol čebelice zaenkrat najdete na liniji vin Quercus in le-ta zagotavlja, da je pridelava grozdja in vina sledila trajnostnim načelom.
Trajnostna pridelava je kompleksen pojem, ki ga v Kleti Brda delimo na tri področja - trajnostna pridelava za naravo, trajnostna pridelava za ljudi in trajnostna pridelava za dolgoročno uspešnost. Prvi steber trajnostne pridelave zajema tehnično področje dela v vinogradih in je podrobno opredeljeno v Pravilniku. Zapoveduje pravilno pripravo zemlje, izbiro pravih sort za prave lege, uravnavanje vodnega režima v tleh, varstvo trte ter ohranjanje biodiverzitetne raznolikosti. Tako dosledno delo zadružnikov v vinogradih skozi vse leto zagotavlja zdravo življenjsko okolje prebivalcev in kmetov (drugi steber) ter posledično omogoča dolgoročno poslovno uspešnost Kleti Brda (tretji steber), ki krepi celotno regijo Goriških brd.
Single Vineyard Motnik – naše oranžno vino z zlato medaljo na Decanterju
Letos so premium razred vin dopolnili s polnitvijo Single Vineyard. Grozdje za to vino izhaja iz vinograda Lisičk, ki leži na strmem pobočju nad vasjo Neblo. Terasast vinograd, ki raste na klasični opoki, je že desetletje negovan po načelih trajnostne pridelave. Single vineyard Motnik je samosvoja in edinstvena rebula, ki ima popolnoma drugačen značaj od naših drugih vin. Zaradi desetmesečne maceracije lahko vino uvrščajo v kategorijo oranžnih vin, a so postopek pridelave skrbno peljali tako, da je vino dejansko visoko zlate barve. V vinu se prepletata tradicija starega izročila pridelave Motnika ter sodobno znanje in interpretacija enega najprodornejših slovenskih enologov Darinka Ribolice ter njihovega glavnega kletarja, Igorja Skubina. Na letošnjem 17. ocenjevanju Decanter World Wine Awards je vino prejelo zlato medaljo in 95 točk. Poleg tega je vseh njihovih 14 prijavljenih vin prejelo medaljo, kar je izjemen uspeh. Prejeli so še srebrne in bronaste medalje za 5 naših blagovnih znamk (De Baguer, A Plus, Krasno, Quercus in Avia) ter medaljo za vino Krasno Sauvignon Blanc / Ribolla Gialla, ki ga prodajajo na britanskem trgu, ter za vina znamke Schumacher. S tem dosežkom se kaže celovita kakovost naših vin – od svežih, sadnih, namenjenih za vsako priložnost, do zrelejših, bolj kompleksnih, zorjenih v lesenih sodih.


