Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je včeraj potekala 4. seja Sveta za razvoj v kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani. Člani sveta so nadaljevali razpravo o vprašanjih, vezanih na spodbujanje višanja samooskrbe Slovenije, in se seznanili s strategijo za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano.Svet za razvoj v KGP (še vedno) pod vodstvom Aleksandre Pivec o strategijah razvoja
Slovenija
24.09.2020
Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je včeraj potekala 4. seja Sveta za razvoj v kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani. Člani sveta so nadaljevali razpravo o vprašanjih, vezanih na spodbujanje višanja samooskrbe Slovenije, in se seznanili s strategijo za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano.Na seji so se člani, ki jih je kar 25, seznanili z ugotovitvami posameznih delovnih skupin, sestavljenih iz članov Sveta, ki so obravnavale tri ključne teme za zagotavljanje samooskrbe:
1.Vzpostavitev učinkovitih oskrbnih verig, ki bodo tudi mednarodno konkurenčne;
2.Izboljšanje trajnostne oskrbe z odgovornostjo do ohranitve narave in njenih virov ter uporabo novih tehnologij;
3.Ozaveščen potrošnik: ključ do uravnotežene potrošnje in vloga posameznika pri trajnostni oskrbi.
Za zagotavljanje samooskrbe so pomembne odporne in delujoče temeljne verige oskrbe s hrano ter prepoznavanje in podpora tako imenovanim povezovalnim šampionom v oskrbnih verigah. Pomembno je graditi verige, ki bodo dajale višjo dodano vrednost vsem členom v verigi in bodo v čim večji meri izkoriščale nacionalne vire. Agroživilske verige morajo temeljiti na jasnih pogodbenih obvezah vseh členov v verigi, pri čemer je potrebno analizirati posamezne člene in ugotoviti kje se pojavljajo vrzeli ter jih odpravljati (tudi z ukrepi).
Z vidika trajnostne oskrbe je bil na seji dan poudarek novim tehnologijam in prilagajanju kmetijstva podnebnim spremembam.
V okviru tretje teme so člani razpravljali o ozaveščenosti potrošnikov. Ta se vedno bolj zaveda pomembnosti in kvalitete v Sloveniji pridelanih in predelanih živil, kljub temu pa je treba promocijske dejavnosti ciljno prilagoditi posamezni skupini potrošnikov. Člani Sveta so poudarili pomembnost strogega kaznovanja nelojalne konkurence in zavajanja potrošnikov.
V sklopu razprave je Aleksandra Pivec ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poudarila pomen povezovanja in zaupanja v verigah oskrbe s hrano ter ozaveščanja potrošnikov. Trenutno na EU nivoju poteka močna razprava o potrebi po jasnem označevanju hranilne vrednosti, pojavljajo se tudi pobude za bolj jasno označevanje porekla. Ministrica je izpostavila bodočo skupno kmetijsko politiko, ki je sicer še v nastajanju, kljub temu pa se moramo že odločati u ukrepih, ki jih bomo v prihodnje izvajali.
Na seji Sveta je bila predstavljena tudi Strategija in potrebne aktivnosti za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano.
Op.p.Svet je strokovno svetovalno telo ministrice, ki podaja mnenja, predloge in pobude o strateških vsebinah trajnostnega razvoja kmetijstva, gozdarstva in prehrane, zlasti glede podnebnih sprememb, okolja in upravljanja s tveganji, digitalizacije, skupne kmetijske politike in drugih sektorskih politik, inovacij in podjetništva, optimizacije procesov, agrarne ekonomike, prenosa znanja in inovacij v kmetijstvu, znanosti, raziskav in razvoja, bazičnih raziskav in analiz, sodobnih pridelovalnih in predelovalnih tehnologij, varne hrane, verig vrednosti, povezovanja in sodelovanja, povezave z drugimi gospodarskimi dejavnostmi, trajnostnega kmetijstva, trajnostnega gozdarstva, gospodarjenja z naravnimi viri ter krožnega gospodarstva in biogospodarstva.


