
Iščejo (naj) inovativno jed iz topinamburja in štrbonclja
Slovenija
08.07.2020
Sodelujoči v projektu Applause, ki v ospredje postavlja škodljivost in tudi morebitno uporabnost invazivnih tujerodnih vrst, so pripravili natečaj, v sklopu katerega iščejo najbolj inovativno jed iz topinamburja in štrbonclja.
Namen natečaja je k sodelovanju privabiti kulinarične navdušence, ki bodo ustvarili jed (predjed, glavna jed, sladica) iz gomoljev topinamburja ali laške repe in/ali plodov štrbonclja.
Jed (predjed, glavna jed, sladica) mora biti sestavljena iz gomoljev topinamburja ali laške repe (Helianthus tuberosus) in/ali plodov mirabolane ali štrbonclja (Prunus cerasifera). Ostale sestavine sodelujoči izberejo po lastni presoji.
Sodelujoči kulinarični navdušenci morajo zapisati recept, po njem pripraviti jed in jo fotografirati, recept in fotografijo pa nato s svojimi osebnimi podatki poslati na elektronski naslov natecaj.jed@ki.si ali na naslov odseka za prehrambeno kemijo na Kemijskem inštitutu na Hajdrihovi 19. Organizatorji recepte zbirajo do 30. septembra in obljubljajo nagrade.
Zmagovalni recept bo predstavljen na Festivalu uporabe invazivnih tujerodnih rastlinskih vrst, ki bo oktobra letos potekal v Ljubljani.



