SLO bocni levo
SLO bocni desno

Ponudba domače kuhinje v Güjžini

Slovenija

06.07.2020

Najbolj znana prekmurska gostilna v Ljubljani Güjžina je povezala tri ustvarjalne ženske,ki so na pobudo vodje prekmurske gostilnice, Ester Perozzi, združile svoje znanje o tradicionalni slovenski kuhinji za bolj zdrav planet.Nov projekt želi prispevati k ozaveščanju s pomočjo zdrave babičine kuhinje.

"V času karantene se je za gostince marsikaj spremenilo," ne ovinkari ambiciozna Prekmurka Ester Perozzi. Skupaj s soprogom Boštjanom Mencingarjem vodita uspešno in priljubljeno gostilnico Güjžina.Oba prihajata iz Goričkega v Prekmurju. Svojo prvo restavracijo z domačimi jedmi sta odprla že leta 2007. 

"Že pred tremi leti, ko sem se vrnila iz Himalaje, sem takoj začela s spremembami" pove. V navdih ji je tudi prekmurska rojakinja Mirjana Mulec, ki je prejela častni naziv Prekmurke leta, zaradi svojega predanega dela pomoči živalim in ozaveščanja o pomembnosti prehrane, ki ohranja njihova življenja.

Ester, ki se vsak dan posveča gostilnici, še posebej, ko je njen soprog na poslovnih potovanjih, svoje dobro počutje vzdržuje z jogo, ki jo tudi poučuje kot inštruktorica Joge v vsakdanjem življenju. Z odpravo Joge v vsakdanjem življenju se je Ester povzpela pod vznožje "strehe sveta", kot poimenujejo Himalajo. Ob srečanju z lepotami narave, ki marsikje izginjajo pred našimi očmi, se v njej nekaj premaknilo. Domačini v Himalaji pravijo, da si tam "blizu bogov", s čimer bi se Slovenci kot ljubitelji gora prav gotovo strinjali. 

Navdahnjena z novimi spoznanji joge, ki poudarja pomen zdrave prehrane, se je Ester domov vrnila s sporočilom, da svoje poslanstvo prekmurske kulinarike predstavi na nov način, v celoti pa je dozorel med pandemijo, ki je postavila gostince pred preizkušnjo.
 
Povezala se je z domiselnimi ustvarjalkami, z iskrivo blogerko Minci Kuha in zagovornico živali Jasmino Hrastovec ter Adriano Hudolin, ki je avtorica zdravih in okusnih veganskih receptov na priljubljenem blogu Mami je doma.
 
Z njuno pomočjo je nastal izviren projekt tradicionalnih receptov iz vseh koncev Slovenije, ki predstavljajo najbolj značilne jedi posamezne pokrajine, kot so na primer smedla, govnač, pohorska omleto ali flosarski golaž...Güjžina bo gostom predstavila še bolj pester in zdrav jedilnik iz vseh slovenskih pokrajin.
 
Na enem mestu bodo lahko stranke naročile vse okuse Slovenije. Vsak teden se bodo na jedilniku menjale značilne štajerske, koroške, dolenjske, gorenjske, primorske in notranjske dobrote. Poleg stalnega menija prekmurskih dobrot, ki je značilen za Güjžino