Michelin je predstavil svoj prvi vodnik "Michelin guide Slovenia", ki prvič v svoji zgodovini prinaša seznam najboljših slovenskih restavracij z Michelinovimi zvezdicami. Dve Michelinovi zvezdici je dobila Hiša Franko (Kobarid), po eno pa:Hiša Denk (Zg. Kungota), Pri Lojzetu (Vipava), Vila Podvin (Radovljica), Dam (Nova Gorica) in Atelje (Ljubljana).| Tuji neodvisni ocenjevalci Michelinovi vodniki so svetovna blagovna znamka, veliko pripomorejo k prepoznavnosti dežele oz. države in njene gostinske ponudbe, je za STA pred razglasitvijo zvezdic poudaril etnolog Janez Bogataj. "Najbolj me veseli, da ocenjujejo tuji, neodvisni ocenjevalci, kar seveda pred razglasitvijo povzroča nekaterim gostincem in prebivalcem Slovenije velike travme," je dejal sogovornik. Vsakršne špekulacije, da je kdo lahko prepoznal ocenjevalce in podobno, so trte izvite. "Zadeva je skrbno varovana," je glede ocenjevanja poudaril Bogataj. Razglasitev prejemnikov ene, dveh ali treh zvezdic bo "neke vrste streznitev naših pogledov na to, kdo je dejansko kakovosten in kdo ne", je prepričan Bogataj. Zvezdice vidi kot potrditev kakovosti in možnost za povečanje obiska, posledično pa tudi prihodkov. Predvsem pa je to zaveza, da tudi v prihodnje ostajajo vsaj tako kakovostni kot doslej. Da Michelin zbuja strahospoštovanje, priznava svetovno znana kuharska mojstrica Ana Roš iz kobariške Hiše Franko: "Na eni strani se nam vsem tresejo kolena, hkrati pa ga željno pričakujemo, saj si želimo potrditve kakovosti opravljenega dela." Po besedah Roševe je prihod Michelina zanje morda manj pomemben kot za preostali slovenski prostor. "Hiša Franko je v vseh teh letih, ko Slovenija ni imela podpore mednarodnih vodičev oz. strokovne javnosti, že naredila tiste korake, ki jih druge restavracije oz. država običajno naredijo s pomočjo vodičev. Mi smo domačo nalogo naredili že pred Michelinom, saj je bilo to na kobariškem podeželju nujno, če smo želeli preživeti z določeno kakovostjo oz. vizijo," je pojasnila. Za slovenski prostor pa je prihod Michelina, kot poudarja Roševa, vendarle pomemben. "Daje vidnost vsem restavracijam, ne le tistim, ki so morda s svojim preteklim in sedanjim delom bolj izpostavljene. Ga pozdravljam, se ga bojim in se ga veselim hkrati," zaključuje. |


