Inštitut za nutricionistiko je objavil nov razpis za izbor najbolj inovativnih živil, proizvedenih v Sloveniji in uvedenih na tržišče v zadnjem letu.Posebna nagrada za najbolj inovativno polnozrnato živilo in živilo iz ajde. Razpis za izbor najbolj inovativnih živil 2021
Slovenija
10.06.2020
Inštitut za nutricionistiko je objavil nov razpis za izbor najbolj inovativnih živil, proizvedenih v Sloveniji in uvedenih na tržišče v zadnjem letu.Posebna nagrada za najbolj inovativno polnozrnato živilo in živilo iz ajde. Gre za nadaljevanje v letu 2014 začetega projekta, namen katerega je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in večjo prijaznost potrošniku in okolju, s čimer želimo prispevati k pestrejšemu izboru kakovostnih živil.
Posebnost letošnjega razpisa je, da nameravajo podeliti tudi posebno nagrado za najbolj inovativno polnozrnato živilo, nadaljujejo pa tudi s spodbudo za najbolj inovativno živilo iz ajde. Projekt je nekomercialne narave in povsem brez stroškov za prijavitelje, sofinancira ga Ministrstvo za zdravje.
Pobude za najbolj inovativna živila sprejemajo do 30. novembra 2020 preko spletne strani Inštituta za nutricionistiko. K prijavi so vabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil, od najmanjših turističnih kmetij pa do velikih živilskih podjetij s sedežem v Sloveniji.
Pobude za izbor najbolj inovativnih živil lahko podajo tako potrošniki kot tudi sami proizvajalci živil preko spletne strani Inštituta za nutricionistiko (https://www.nutris.org/inovativna-zivila/novice/razpis-inovativna-zivila-leta-2021).
Vsak proizvajalec lahko predlaga tri inovativna živila po lastnem izboru, medtem ko potrošniki lahko predlagajo tudi več različnih živil. Doc. dr. Anita Kušar, vodja projekta, Inštitut za nutricionistiko: "Pri izboru bomo upoštevali najrazličnejše vidike inovativnosti, predvsem pa posebnosti v sestavi z namenom doseganja ugodne prehranske sestave. Zaradi načina izbora bodo iz ocenjevanja izločene alkoholne in žgane pijače ter živila z visoko vsebnostjo maščob, predvsem nasičenih, sladkorjev, soli in vsebnostjo drugih snovi, katerih uživanje želimo omejevati."
Tudi tokrat bodo proizvajalcem izbranih živil omogočili, da bodo informacijo o prejetem priznanju prosto komunicirali v javnosti, tako na označbah kot predstavitvah živil, brez kakršnih koli dodatnih stroškov.


