
Paradižnik iz podjetja Paradajz so po novem v lastni maloprodaji začeli pakirati v papirnate vrečke, ki so narejene iz stebel rastline, na katerih raste njihov paradižnik. Ta inovativni proizvod je narejen iz slovenskega materiala, ki je plod slovenskega znanja, poleg vsega pa diši po paradižniku, poroča vodilni štajerski spletni portal.
| Ob kuhanju dišalo po paradižniku "Za nas je bilo ključno vprašanje, kako najustrezneje pripraviti surovino za nadaljnjo predelavo, kakšna bi naj bila najustreznejša dolžina stebel, od česar je nadalje odvisna dolžina vlaken, pa tudi, koliko vlage naj v steblih ohranimo," so povedali pri podjetju iz Renkovcev. Pripravili so tri različne vzorce stebel in jih odpeljali na inštitut. Tam so sekance stebel najprej prekuhali, prečistili in iz nastale pulpe jim je v tretjem poskusu uspelo narediti papir. "Tudi sam sem bil večkrat na Inštitutu, in ko se je kuhalo, je dišalo, kot bi kuhali paradižnikovo juho," se spominja prvih poskusov. Iz papirja, ki so ga naredili, so potem izdelali papirnate vrečke, ki imajo, kot so ocenili na Inštitutu, lepo naravno barvo, so močne in odporne na vlago. Hkrati pa še dišijo po paradižniku.V poskusni seriji, poimenovani 0, so iz 700 kilogramov suhe mase stebel paradižnika dobili 26 tisoč vrečk iz papirja. Veselijo pa se že serije 1, ki bo še bolj dodelana. Izgled se ne bo veliko spremenil, bolj bodo delali na tehničnih karakteristikah in izboljšavah, predvsem na tem, da bo vrečka tanjša, lažja in še bolj stabilna. Skupaj z Inštitutom raziskujejo, kje so možnosti optimizacije proizvodnje in obstoječega izdelka, hkrati pa tudi o drugih vrstah embalaže ter o tem, da bi, ko bi lahko, proizvodnja papirja iz njihovih stebel trajala vse leto. |


