
Prireja mesa lani nekoliko upadla
Slovenija
01.06.2020
Prireja prašičjega mesa je bila lani večja, govejega, ovčjega in kozjega mesa pa manjša kot predlani, sporoča SURS.

Prireja perutninskega mesa je ostala na enaki ravni. Prireja mleka se je zmanjšala, kokošjih jajc pa povečala. Opazno manjša kot predlani je bila tudi letina medu, kažejo ta teden objavljeni začasni podatki statističnega urada. V Sloveniji smo lani priredili okoli 43.100 ton govejega, 30.500 ton prašičjega, 70.800 ton perutninskega, 1400 ton ovčjega in 300 ton kozjega mesa.
Domača prireja govejega mesa se je glede na leto prej zmanjšala za okoli štiri odstotke, prirast v živi masi pa se je povečal za dva odstotka. Rejci kokoši nesnic so lani pobrali okoli 420 milijonov kokošjih jajc.
Rejci molznih živali so namolzli okoli 602 milijona litrov kravjega mleka in okoli dva milijona litrov kozjega, medtem ko se je ovčjega mleka namolzlo okoli 554.000 litrov. Lanska letina medu je bila bistveno slabša kot predlanska. Slovenski čebelarji so pridelali okoli 653 ton medu, kar je za okoli 63 odstotkov manj.


