SLO bocni levo
SLO bocni desno

Ecotrophelia Slovenija – Inovativnost na peto potenco

Slovenija

15.06.2021

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje v okviru GZS (Gospodarske zbornice Slovenije) je letos že 13. leto zapovrstjo organizirala vseslovensko študentsko tekmovanje s področja inovativnosti in razvoja novih živilskih izdelkov ECOTROPHELIA Slovenija 2021.

Razglasitev zmagovalcev bo potekala preko socialnih omrežij GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij (Facebook, LinekdIn) v obliki objave razglasitvenega videa v sredo, 23. junija ob 13. uri. 
 
GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij že od leta 2008 organizira tekmovanje za študente s področja inovacij v živilstvu in razvoja novih živilskih izdelkov. Letošnjega 13. tekmovanja se je udeležilo 5 ekip in 20 študentov iz različnih fakultet in višjih strokovnih šol, ki so predstavili živilske inovacije, ki so jih razvili.
 
Ecotrophelia Slovenija je tekmovanje, na katerem študentske ekipe razvijejo in predstavijo inovativne živilske izdelke, ki morajo biti eko-inovacija v vsaj eni dimenziji razvoja. Tako študente spodbujamo, da razmišljajo širše ter že pri razvoju upoštevajo trajnostni vidik, ki je v današnjem času ključnega pomena.

Ekipe za izdelek pripravijo pojasnjevalno-tehnični dosje, v katerem zajamejo tehnološki, marketinški in ekonomski vidik proizvodnje ter prodaje izdelka. Dosjeje oceni strokovna ocenjevalna komisija, na dan tekmovanja pa poteka še ustna predstavitev ter degustacija izdelka. Študenti tekom tekmovanja pridobivajo dragoceno izkušenjsko znanje na področjih, ki segajo mnogo dlje od njihove študijske smeri, a je hkrati na bodoči profesionalni poti še kako pomembno.
 
Strokovno ocenjevalno komisijo je sestavljalo pet strokovnjakov s področja živilstva in podjetništva: dr. Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP) v vlogi predsednice komisije, Tjaša Dobnik (Javna agencija SPIRIT Slovenija), dr. Sebastjan Filip (Pekarna Pečjak d.o.o.), mag. Darja Jamnik (Mercator-Emba d.d.) ter mag. Mateja Mešl (Inštitut za celulozo in papir).
 
Izdelki, ki so jih predstavili študenti, so bili naslednji:
Chicory time (cikorijin napitek v prahu v več okusih)
Karmelina (karamelni namaz v štirih okusih)
PINJA (pinjenec s podloženim sadjem, ki ga dopolnjujejo hrustljavi muesliji)
Sprinklovenia (posip v štirih okusih)
Veggie Bombs (pečene zelenjavne kroglice v treh okusih)
 
Dr. Tatjana Zagorc, predsednica nacionalne ocenjevalne komisije Ecotrophelia Slovenija 2021 je po tekmovanju povedala: "Mladi inovatorji so vedno znova vir navdiha, to so dokazali tudi naši letošnji Ecotrophelijevci. Navdušenje članov je nad vsemi petimi proizvodi, je pa dejstvo, da so vsi vidiki združeni lahko v najboljši obliki in v pravem ravnotežju samo pri enemu – in ta bo razglašen za letošnjega zmagovalca. Slednjemu želimo srečo na evropskem tekmovanju, kdo pa to bo, bo znano 23. junija 2021."
 
Zmagovalna ekipa  se bo s svojim izdelkom predstavila na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe, ki bo potekalo 10. in 11. oktobra 2021, predvidoma v Kölnu na prizorišču mednarodnega živilskega sejma Anuga.
 
Razglasitev zmagovalcev bo letos potekala preko socialnih omrežij GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij (Facebook, LinekdIn) v obliki objave razglasitvenega videa, ki ga bodo objavili v sredo, 23. junija točno ob 13. uri.