SLO bocni levo
SLO bocni desno

Manj kot 50 odstotna samooskrba glede hrane

Slovenija

26.04.2020

Po podatkih Statističnega urada Slovenije je stopnja samooskrbe Slovenije posebno slaba pri  sadju, krompirju, zelenjavi, in žitih. Samooskrbea je bila v letu 2018 dobra glede zelenjave (39 %), sadja (48 %), krompirja (48 %) in žit (68 %), mesa (81 %) in jajc (96 %).  
 
Domača proizvodnja žit je v letu 2018 dosegla skoraj 600.000 ton, potrošnja pa skoraj 880.000 ton, zato je bila stopnja samooskrbe tudi pri žitih sorazmerno nizka, znašala je 68 %.  Po zadnjih dosegljivih podatkih je bila samooskrba s pšenico leta 2018 zgolj 48%. 
 
Proizvodnja vsega sadja je v tem letu dosegla nekaj več kot 190.000 ton, domača potrošnja pa 400.000 ton, zato je bila stopnja samooskrbe le 48-odstotna.
 
Od leta 1970, ko je bila splošna stopnja prehranske samooskrbe v Sloveniji več kot 70-odstotna, je do leta 2008 padla na približno 50 odstotkov, v zadnjem desetletju pa se je številka še zmanjšala.
 
Iz Italije največ hrane 

Na strani uvoza agroživilskih proizvodov je Italija naša najpomembnejša trgovinska partnerica. V letu 2019 je bilo iz Italije uvožena za 387,6 milijona evrov agroživilskih proizvodov oziroma 15 % celotnega agroživilskega uvoza. Največ je k temu prispeval uvoz mesa in izdelkov iz mesa, svežega sadja in vrtnin, izdelkov iz žita ter mleka in mlečnih izdelkov.

Iz Italije uvozimo okoli 8 odstokov  celotnega agroživilskega uvoza.