
V kategoriji svinjskega mesa le 38-odstotno samooskrbni
Slovenija
09.04.2020
Pred veliko nočjo je Statistični urad Republike Slovenije podrobno pregledal porabo in nekatere podatke v zvezi z živili, ki jih na ta največji krščanski praznik ponavadi uživamo. Med drugim tudi za svinjino.

V Sloveniji je bilo predlani 38 odstotkov porabljene svinjine pridelane doma, povprečen Slovenec pa je v koledarskem letu 2018 porabil 37,9 kilograma svinjskega mesa. Zaskrbljujoč podatek je predvsem ta, da smo vrednostno lani uvozili 9-krat več svinjine uvozili kot pa izvozili.
Pri izvozu velja izpostaviti Hrvaško, kamor je Slovenija lani izvozila največ svinjskega mesa (za 4,7 milijona evrov), medtem ko na strani uvoza svinjine prednjači Avstrija, od koder je Slovenija lani uvozila za 37,5 milijona evrov svinjine.
SURS razkriva še podatke za hren, ki ga Slovenija večinoma uvaža. Po začasnih podatkih je v letu 2019 Slovenija uvozila 40,2 tone hrena, izvozila pa 13,6 tone. Največ, skoraj polovico, smo ga uvozili iz Hrvaške.


