SLO bocni levo
SLO bocni desno

Občine s seznami ponudnikov promovirajo lokalno pridelano hrano

Slovenija

07.04.2020

V času epidemije novega koronavirusa se je povečalo povpraševanje po lokalno pridelani hrani, kar je priložnost za okrepitev lokalne pridelave in samooskrbe.
 
V luči tega se je več gorenjskih občin odločilo za izdelavo seznamov lokalnih pridelovalcev na svojih spletnih straneh, delujejo pa tudi mestne tržnice.  

V tržiški občini so z namenom promocije domačih pridelkov lokalnim kmetovalcem omogočili, da svojo ponudbo predstavijo na občinski spletni strani.Kot so sporočili iz Občine Tržič, so v času epidemije s strani lokalnega prebivalstva zaznali povečano povpraševanje po prehranskih kmetijskih pridelkih lokalnega izvora. Z namenom promocije domačih pridelkov so omogočili lokalnim kmetovalcem in kmetovalcem iz bližnje okolice, da svojo ponudbo predstavijo na občinski spletni strani, s čimer omogočajo potencialnim potrošnikom, da pridobijo čim več koristnih podatkov o ponudbi.

Za podobno potezo so se odločili na Mestni občini Kranj, kjer so v pomoč občanom pri nakupih sveže in lokalno pridelane hrane prav tako pripravili spletni seznam ponudnikov. Kot so prepričani na občini, bodo pridobljeni podatki tudi dober temelj pri okrepitvi lokalne pridelave in samooskrbe.
 
Seznam sproti dopolnjujejo glede na odziv kmetovalcev, trenutno pa je na njem vpisanih že preko 20 kmetij. Poleg njih so na seznamu zapisani tudi ponudniki s Stražiške in Mavške tržnice. Prevzem živil je mogoč na kmetijah ali tržnicah, nekatere nudijo tudi dostavo na dom.

Kranjčani imajo možnost nakupa domače zelenjave in izdelkov tudi na sobotni mestni tržnici. Čeprav je občina v dogovoru s Komunalo Kranj najprej sprejela odločitev, da zaradi preprečitve širjenja novega koronavirusa sobotnih mestnih tržnic ne bo, se je nato odločila drugače. Ljudem namreč želi omogočiti dostop do zdrave in lokalno pridelane hrane.

Ker je tržnica na prostem, je lažje vzdrževati tudi varnostno razdaljo med ponudniki in kupci. Zaradi preventive pred širjenjem okužbe pa so tržnico razdelili na dva dela. Na običajni lokaciji tržnice so naprodaj mesni in sirni izdelki, na prostoru med Prešernovim gledališčem in cerkvijo pa zelenjava in drugi pridelki oziroma izdelki. S tem zagotavljajo, da je med posameznimi ponudniki zadostna varnostna razdalja.
 
Podobno je tudi na Jesenicah, kjer imajo že na začetni strani poziv ponudbe pomoči tistim,ki jo potrebujejo.
 
Minulo soboto je svoja vrata ponovno odprla tudi jeseniška tržnica, ki jo je občina sredi marca začasno zaprla. "Čeprav epidemija še vedno traja, na Občini Jesenice menimo, da smo Slovenci z vsakim dnem bolj ozaveščeni glede pravilnega preventivnega ravnanja glede koronavirusa, hkrati pa želimo lokalnim prebivalcem ponuditi čim večjo izbiro lokalno pridelanih izdelkov in pridelkov, ponudnikom pa možnost nadaljnje prodaje svojih izdelkov," so izpostavili na občini, kjer so pri delovanju tržnice sicer sprejeli vrsto zaščitnih ukrepov.