
Na Goriškem pozivi za zaščito solkanskega radiča
Slovenija
10.02.2020
Solkanski radič, ki zaradi posebnih pogojev za pridelavo uspeva le na Goriškem, je po opozorilih pridelovalcev tarča goljufov, ki pod njegovim imenom prodajajo radič iz drugih delov države. Zato skupaj z novogoriško turistično zvezo menijo, da bi ga morali zaščititi, poroča STA.

Središče pridelave tega radiča, ki mu pravijo tudi goriški radič, sukenski regut ali zaradi njegove oblike kar goriška vrtnica, je v Sloveniji v Solkanu. Pridelovalcev pa je le še okoli deset, tudi pridelanih količin ni prav veliko. Letno ga na kmetiji Zdoravi, s katere prihaja Boštjan Koršič, pridelajo okrog 200 kilogramov.
Cena za kilogram solkanskega radiča se letos giblje okrog 13 evrov. To je več kot polovico manj, kot zanj iztržijo v Italiji ali na tržnici v Ljubljani. Težava pa je tudi ta, da tam pod tem imenom prodajajo radič, ki ni zrasel na goriških poljih.


