
Na festivalu se je predstavilo 42 vinarjev iz petih držav. V okušanje je bilo ponujenih kar približno 120 penin iz vseh slovenskih vinorodnih okolišev, nekaj pridelovalcev je bilo iz Hrvaške in Italije, uvozniki so predstavili šampanjce Taittinger, Bollinger in Laurent-Perrier, iz Avstrije pa so bili stari znanci iz kleti Szigeti, poročajo Primorske novice.
Najvišje priznanje festivala, Naj penina Portoroža 2019, je tudi letos ostalo na Primorskem. Za svojo penino Blanc de Blancs, pridelano po klasični metodi, ga je dobila briška klet Silveri. Vodita jo Tadej in Taras Gašparin, mlada generacija v družini, ki je gostiteljica tudi v restavraciji Pikol v Rožni dolini.
Portoroško ocenjevanje, ki ga je v imenu Slovenskega reda vitezov vina vodil dr. Mojmir Wondra, je namenilo kar 24 peninam zlate medalje, v svojih kategorijah pa sta posebni priznanji prejeli še zlata radgonska penina rose selection 2017 Radgonskih goric in Capris refošk iz kleti Vinakoper med rdečimi penečimi vini.


