Pivovarna LU v projekt zmanjševanja ogljičnega odtisa
Slovenija
06.11.2019
Trajnostni razvoj je v družbi Pivovarni Laško Union eden ključnih stebrov poslovanja, ki veljajo v vseh pivovarnah Heinekena, so zapisali v največji slovenski pivovarni v prijavi na razpis za do okolja prijazno podjetje.
"Trajnostni razvoj je sestavni del naše poslovne strategije. Osredotočili smo se na šest ključnih področij, kjer lahko naredimo največ: na zaščito virov pitne vode, zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida, uporabo trajnostnih virov, odgovorno pitje, na zdravje in varnost ter sodelovanje s skupnostjo, v kateri živimo in delujemo," so zapisali v Pivovarni Laško Union. V strategijo so aktivno vključeni člani uprave družbe.
Stalno izboljšanje okoljskega odtisa družbe vključuje celoten proizvodni cikel, ki ga v pivovarskem svetu poznajo po izrazu "from barley-to-bar", od ječmena do bara.
Glavni cilj pri zmanjševanju ogljičnega odtisa je povečanje deleža toplotne in električne energije iz obnovljivih virov. Lani so se pridružili iniciativi trajnostnega razvoja, imenovani Varimo boljši svet. Načrtujejo, da bodo do leta 2030 v proizvodnih procesih povečali delež energije iz obnovljivih virov na 70 odstotkov.
Pomembna strategija je "Drop the C", ki temelji na nepretrganem zmanjševanja ogljičnega odtisa podjetja, navezuje pa se na zmanjševanje izpustov v proizvodnih in distribucijskih procesih, uporabi vrste hladil v hladilnih sistemih, optimiziranju pakirnih materialov in obvladovanju sistemov z odpadno tehnološko vodo.
Med večjimi investicijskimi projekti so izdelava nove kotlovnice v pivovarni Union, soproizvodnja toplote in električne energije v pivovarni Laško, nov hladilni agregat in zamenjava sušilno-čistilne kolone na postrojenju za pripravo ogljikovega dioksida v Pivovarni Laško, prenova klimatizacije za polnilne linije in drugi.
Specifično porabo vode so lani v primerjavi z letom 2017 zmanjšali za štiri odstotke. V zadnjih šestih letih so porabo vode zmanjšali za 35 odstotkov, v prihodnjih letih jo želijo zmanjšati na 3,5 litra na liter piva.Specifične izpuste ogljikovega dioksida v okolje so na letni ravni zmanjšali za pet odstotnih točk, pri čemer je najbolj pripomogla večja proizvodnja bioplina v Pivovarni Laško.
Zaradi naložbe v novi toplotni izmenjevalnik se je na letni ravni povečala za 14 odstotkov, za 16 odstotkov pa so z energetskim upravljanjem zmanjšali porabo zemeljskega plina za 16 odstotkov, še poročajo Finance.


