Včeraj je na Brdu pri Kranju skozi ves dan potekal že 8. festival vina – Festvina 2019. Zbralo se je 85 vrhunskih slovenskih in tujih vinarjev, ki so predstavili najodličnejša vina, tudi tista, ki jih ni moč zaslediti v redni prodaji. Več kot 1600 udeležencev na 8.festivalu vina - Festvina 2019
Slovenija
01.10.2019
Včeraj je na Brdu pri Kranju skozi ves dan potekal že 8. festival vina – Festvina 2019. Zbralo se je 85 vrhunskih slovenskih in tujih vinarjev, ki so predstavili najodličnejša vina, tudi tista, ki jih ni moč zaslediti v redni prodaji. Da gre za edinstveni praznik vina je potrdil tudi največji obisk do zdaj – vinskega dogodka se je udeležilo preko 1600 udeležencev.
Ob uradni otvoritvi sta nas s strani organizatorjev pozdravila Jože in Lucija Koželj, ki sta poudarila moč povezovanja in gojenja kulture pitja vina.
"Kljub obsežnemu in hitremu razvoju ter ob sprotnem reševanju tehnoloških izzivov je vino še vedno tista vez, ki skozi čas ostaja enaka – zemlja, trta, človeška roka in vizija vinarja ustvarjajo mojstrovine v vinskih kleteh ter Slovenijo postavljajo na svetovni vinski zemljevid", je poudaril Jože Koželj (levo na fotografiji).
Lucija Koželj je dodala, da nas le strokovni pristop in ljubezen do vina lahko vodita do vrhunskih dogodkov, kot je že vsa ta leta Festvina.
Državna sekretarka iz ministrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar je izpostavila dejstvo, da je vinarstvo pomemben del pri razvoju slovenskega turizma in ustvarjanju pet-zvezdične butične gastronomske destinacije, ki že navdušuje obiskovalce iz vsega sveta.
Popoldan je Festvina obiskala tudi dr. Aleksandra Pivec (v sredi na fotografiji, zraven nje na njeni levi pa Slavko Praprotnik, PRAVINO), ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je pozdravila vse prisotne, napovedala nekaj spodbudnih ukrepov na področju vinogradništva in vinarstva ter poudarila, da verjame, da bo vinarstvo še naprej pisalo uspešne družinske podjetniške zgodbe ter utrjevalo pot Sloveniji kot vinski deželi.
Strokovni program se je začel z delavnico o pripravi vinskih kart"Sommelierski izziv ali kako to delamo mi, kako to delajo najboljši" pod vodstvom Tomaža Sršena, ki je skozi pogovor s tremi priznanimi sommelierji iz treh prestižnih in nagrajenih evropskih restavracij vodil slepo degustacijo šestih vin bordojskega stila – odlični sommelierski sogovorniki so bili Michela Scarello, restavracija Agli Amici 1887, Udine; 2 zvezdici Michelin, L'Espresso – 3 kape od treh, Relais & Chateaux, René Antrag, restavracija Steiereck, Dunaj.
Po vodičih Gault Millau 4 kape in 19 točk od 20 in Falstaff - 4 vilice in 100 točk od 100. Že nekaj let zapovrstjo izbrana za najboljšo restavracijo v Avstriji. Na San Pelegrino 50 Best je na 13. mestu in Adrian Garcia, restavracija Martin Berasategui, San Sebastian, Španija. 3 zvezdice Michelin od leta 2001, Gault Millau: 20 točk od 20, Relais & Chateaux.
Vzporedno je potekalo več degustacij in predstavitev: vode, oljčna olja, pravilna uporaba kozarcev, pametni odpirači, draga bordojska vina, ki so bile odlično obiskane.
Vsak udeleženec Festvina je poleg novih poznanstev, novih okusov in znanja dobil še fizično popotnico za domov – zelo obsežno aktualno tiskano knjigo oziroma katalog slovenskih in tujih vin, ki na 200 straneh zajema zanimive zgodbe vinarjev ter predstavlja njihova vina, nekaj prostora pa je namenjenega tudi drugim pijačam, kot so gini in viskiji. Katalog je obogaten s pogovori z znanimi slovenskimi vinarji.
Dogodek se je v objemu divjih ritmov Petra Lovšina zaključil na zabavi na Račjem otoku.


