Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek se je skupaj z Janezom Rebcem, Tatjano Zagorc in Natašo Poklar Ulrih udeležil okrogle mize v organizaciji Slovenske tiskovne agencije na temo: Nacionalni inštitut za hrano, pot do inovativnih in kakovostnih živilskih izdelkov.
Ustanovitev inštituta je predvidena v Nacionalnem načrtu za okrevanje in odpornost, na okrogli mizi pa so udeleženci poskušali odgovoriti na vprašanja, zakaj potrebujemo tak inštiut ter kakšne dobrobiti tovrstna institucija prinaša kmetijstvu, živilski industriji in potrošnikom. Minister Jože Podgoršek je za zaključek dejal:" Združiti je treba najboljše kar v Sloveniji imamo, ki nas bodo znali povezati v enotno platformo, da bomo imeli v tej verigi s prehrano odpornost tega sektorja in priložnost za razvoj."
"Za vzpostavitev inštituta je predvidenih 5,3 milijona evrov. Podrobnosti glede načrtovanega inštituta še niso znane, nenazadnje je potrebno sklad za okrevanje in razvoj potrditi na ravni Evropske unije," je še poudaril minister Podgoršek. Razpis za izvajalca bo predvidoma objavljen spomladi prihodnje leto.
"
Skrajni rok za vzpostavitev inštituta je leto 2026, a si želimo, da bi zaživel prej," je še povedal minister Podgoršek.
